Cineastul disident Jafar Panahi, arestat în Iran. El a susţinut mişcarea de protest din 2009

luni, 11 iulie 2022, 18:41
2 MIN
 Cineastul disident Jafar Panahi, arestat în Iran. El a susţinut mişcarea de protest din 2009

Regizorul disident Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, a fost arestat luni în Iran, conform agenţiei iraniene de presă Mehr, informează AFP.

În vârstă de 62 de ani, Jafar Panahi este unul dintre cei mai premiaţi cineaşti iranieni, fiind recompensat cu premiul pentru scenariu la Festivalul de Film de la Cannes din 2018 pentru "3 Faces", la trei ani după ce a câştigat Ursul de Aur pentru "Taxi Teheran".

Artist dizident, el a fost condamnat în 2010 la şase ani de închisoare şi a primit o interdicţie timp de 20 de ani de a realiza filme, de a călători sau de a se exprima în media, pentru "propagandă împotriva regimului", după ce a susţinut mişcarea de protest din 2009 contra realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad ca preşedinte al Republicii Islamice.

Cu toate acestea, el a continuat să trăiască şi să lucreze în Iran. "Jafar Panahi a fost arestat astăzi (luni) la sosirea sa la parchetul din Teheran pentru a urmări cazul altui regizor, Mohammad Rasoulof", reţinut vineri, potrivit Mehr.

Rasoulof şi colegul său Mostafa Aleahmad au fost arestaţi pentru "tulburarea ordinii publice". Ei sunt acuzaţi că au încurajat protestele care au avut loc după prăbuşirea unei clădiri care a provocat moartea a 43 de persoane, în luna mai, în sud-vestul ţării, potrivit agenţiei oficiale Irna.

"Nu există deocamdată informaţii cu privire la motivul arestării lui Panahi, la legătura sa cu cazul Rasoulof sau cu alte persoane arestate săptămâna trecută", a precizat Mehr.

În ultima vreme, autorităţile iraniene au efectuat numeroase arestări, inclusiv a unei personalităţi a mişcării reformatoare, Mostafa Tajzadeh, reţinut vineri şi acuzat de "activităţi contra securităţii statului".

Condus de Rasoulof, un grup de cineaşti iranieni, printre care şi Panahi, a publicat la sfârşitul lunii mai o scrisoare deschisă prin care solicita forţelor de securitate "să lase jos armele" în faţa furiei contra "corupţiei" şi "incompetenţei" oficialilor, după tragedia prăbuşirii clădirii. Organizatorii Berlinalei au făcut apel sâmbătă la eliberarea câştigătorului premiului Ursul de Aur din 2020 pentru cel mai bun film, Mohammad Rasoulof şi a colegului său, Mostafa Aleahmad. 

SURSA: Agerpres

 

Comentarii