Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Climă şi politică

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Indiferent de standardul fixat (de perioada de referinţă în raport cu care facem comparaţia), rezultatul este acelaşi: temperatura la nivel global a crescut şi continuă să crească. Asta e ceea ce ne spun datele.

1. Încălzirea globală este un fenomen real. Ştim asta fără nicio urmă de dubiu prin simplă măsurare. Dacă, de exemplu, luăm ca standard temperatura medie globală din perioada 1951-1980, temperatura medie din perioada 2010-2018 este cu 0,73 grade Celsius mai mare.

Indiferent de standardul fixat (de perioada de referinţă în raport cu care facem comparaţia), rezultatul este acelaşi: temperatura la nivel global a crescut şi continuă să crească. Asta e ceea ce ne spun datele.

Cât despre datele însele, ele sunt furnizate în principal de 3 organisme independente: de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, de Goddard Institute for Space Studies care ţine de NASA, şi de HadCRUT (o colaborare între agenţia meteorologică britanică şi Unitatea de Cercetări Climatice a University of East Anglia). Începând cu 2010 avem o serie suplimentară de date, oferită de Berkeley Earth, un ONG californian.

Prin urmare, avem 4 serii de date, fiecare dintre ele fiind independentă de celelalte 3, iar toate aceste serii spun unul şi acelaşi lucru: că, la nivel global, temperatura este în creştere. Faptul că toate cele 4 organizaţii menţionate îşi obţin datele independent de celelalte ne garantează dincolo de orice îndoială că, aşa cum spuneam, încălzirea globală este un fenomen real - şi că, în consecinţă, negarea lui ne trimite direct în zona ficţiunii, iar ignorarea lui ne anulează orice şansă de a-i putea face faţă.

Dacă în anii ’80 ai secolului trecut Margaret Thatcher putea fi întrucâtva scuzată pentru scepticismul ei cu privire la realitatea încălzirii globale şi dacă în anii ’90 Vaclav Klaus putea fi încă tolerat ca un excentric, astăzi negaţioniştii şi indiferenţii nu doar că nu mai au nicio scuză, dar sunt de-a dreptul periculoşi.

2. Încălzirea globală nu este doar un fenomen real, ci şi unul în expansiune. Altfel spus, temperatura medie la nivel global creşte într-un ritm tot mai accelerat. Şi acest lucru îl ştim dincolo de orice îndoială, cu ajutorul datelor furnizate de organizaţiile amintite mai sus.

Dacă luăm din nou ca standard temperatura medie globală din perioada 1951-1980, observăm că în deceniul 1980-1989 temperatura a crescut cu 0,17 grade Celsius faţă de perioada de referinţă, în deceniul 1990-1999 temperatura a crecut cu 0,31 grade Celsius, în deceniul 2000-2009 cu 0,51 grade Celsius, iar în actualul deceniu, până în prezent, cu 0,73 grade Celsius.

Diferenţa de creştere a temperaturii de la un deceniu la altul se accentuează - de la 0,17 grade Celsius (deceniul 1980-1989 faţă de cel anterior), la 0,26 grade Celsius (deceniul actual faţă de 2000-2009). Nu e aşadar deloc întâmplător că 9 din cei 10 cei mai călduroşi ani din 1880 şi până în prezent îi găsim în secolul XXI, iar 7 din cei 10 îi găsim în perioada din 2010 încoace.

Pe scurt, încălzirea globală se accelerează. De aici şi sentimentul din ce în ce mai pregnant al urgenţei cu care ar trebui să luăm măsuri pentru a putea face faţă acestui fenomen. Fiindcă în absenţa unor astfel de măsuri, lucrurile pot deveni greu de gestionat şi, la limită, catastrofale.

3. Încălzirea globală cu care ne confruntăm în ultima sută de ani şi cu precădere în ultimii 70 de ani este un fenomen generat în principal de oameni şi de activităţile lor - prin exploatarea din ce în ce mai extinsă a combustibililor fosili şi prin despăduririle tot mai accentuate.

Fireşte, aceasta nu este nici prima, nici ultima perioadă de încălzire globală din istoria Pământului. Dar, spre deosebire de toate cele precedente, ea este cauzată în principal de oameni. şi lucrul ăsta îl ştim fără dubiu - şi tot datorită ştiinţei şi a metodelor ştiinţifice de evaluare.

Unele schimbări de climă pot fi explicate prin variabilitatea internă a sistemului climatic însuşi. Avem astfel cicluri climatice care pot dura între câţiva ani (fenomenul El Niño, de exemplu) şi câteva sute sau chiar mii de ani.

Separat, avem schimbări produse de factori exteriori sistemului climatic. Unele dintre ele sunt naturale, precum erupţiile vulcanice sau variaţiile orbitei pe care Pământul se învârte în jurul Soarelui. Altele însă sunt produse nemijlocit de oameni.

Pe scurt, de fiecare dată când avem de-a face cu o schimbare climatică, ea este generată de mai multe cauze, dintre care unele sunt majore, iar altele au o influenţă mai mică. Pentru a stabili cauzele majore, oamenii de ştiinţă folosesc modele computerizate. În cazul actualei încălziri globale, toate modelele arată faptul că ea nu ar fi existat fără influenţa decisivă a activităţilor umane generatoare de gaze de seră. Iar aceste activităţi sunt, în principal, utilizarea extinsă a combustibililor fosili şi despădurirea accentuată a planetei.

De exemplu, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a început să crească odată cu declanşarea Revoluţiei Industriale şi a ajuns astăzi să fie semnificativ mai ridicat decât în orice altă perioadă din ultimii 800 de mii de ani.

Tocmai de aceea, cel de-al cincilea raport de evaluare (AR5) produs în 2014 de către IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) conchide că "influenţa umană asupra sistemului climatic este limpede. Este extrem de probabil (o probabilitate de 95-100%) ca influenţa umană să fi fost cauza dominantă a încălzirii globale între 1951 şi 2010".

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri