Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare

sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 02:59
2 MIN
 Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare

Complexul Muzeal „Moldova” Iaşi se va ocupa de restaurarea unei piese "cu valoare istorică excepţională"

Coiful corintic de bronz descoperit în albia Siretului a fost luat în primire în cursul zilei de ieri, 15 ianuarie, de către reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În etapa următoare, precizează reprezentanţii instituţiei culturale din Iaşi, se va stabili o comisie formată din restauratori şi conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, comisia va face "o anamneză a obiectului” şi va stabili ulterior care sunt etapele de conservare preventivă şi/sau restaurare care se impun. După ce se vor parcurge toate aceste etape, iar specialiştii se vor asigura că obiectul este conservat şi/sau restaurat corespunzător, coiful va fi valorificat expoziţional de Muzeul de Istorie a Moldovei din incinta Palatului Culturii din Iaşi.

Coiful a fost predat în custodia Complexului Muzeal Naţional „Moldova” de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Reprezentanţii instituţiei de cultură ieşeană precizează că este vorba de „o piesă cu valoare istorică excepţională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H”. Obiectul a fost descoperit întâmplător în anul 2014 în albia Siretului, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, judeţul Iaşi. Organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Serviciul de Investigaţii Criminale, au intrat în posesia acestuia în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Potrivit dispoziţiilor legale, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, procesul verbal de predare-primire fiind semnat ieri, 15 ianuarie, de către managerul dr. Lăcrămioara Stratulat şi comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ.

Radu Zainea, ieșeanul care a descoperit coiful

Coiful corintic din bronz cântăreşte 880 grame, are circumferinţa de aproximativ 60 cm şi înălţimea de 26 cm. Potrivit reprezentanţilor Complexului Muzeal „Moldova”, acesta este în stare bună de conservare, însă din cauza condiţiilor „de zacere” reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, „prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundişului”. 

Detalii despre senzaționala descoperire, citiți AICI

Comentarii