Coloneii lui Chirica au pensii de lux. Care sunt veniturile belferilor din Primăria Iaşi

miercuri, 10 octombrie 2018, 01:50
5 MIN

Foştii comisari şefi din Poliţie acum angajaţi ai primarului câştigă lunar mult mai mult decât şeful lor. Directorul general al Poliţiei Locale din cadrul municipalităţii, Liviu Zanfirescu, recent pensionat din IPJ cu pensie specială, şi adjunctul său Georgel Grumeza, aflat într-o situaţie similară, pot fi numiţi pe bună dreptate „belferii din Primărie“. Venitul lunar (pensie + salariu) al fiecăruia dintre ei are cinci cifre. Ce spun cei doi despre veniturile calculate de „Ziarul de Iaşi“? Cât au ceilalţi şefi din Primărie? Care sunt şi cele mai mici salarii din instituţie?

Creşterea semnificativă a lefurilor bugetarilor din ultimii doi ani a determinat salarii de mii de euro pe lună în administraţia publică locală. În unele situaţii, şefi din instituţii cumulează salarii cu pensii şi reuşesc să-l depăşească la leafă lunară până şi pe primar. În această situaţie sunt cei doi şefi ai Poliţiei Locale: Liviu Zanfirescu (director general) şi Georgel Grumeza (director adjunct). Aceştia nu au beneficiat doar de creşterea salariilor, ci şi a venitului din pensii. Ambii sunt poliţişti de carieră şi au ocupat funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). Ulterior, au trecut în slujba administraţiei locale, şi acum lucrează sub autoritatea Primăriei. Venitul lunar (pensii şi salarii) al fiecăruia dintre ei are cinci cifre. În ambele cazuri, pensia se apropie de 10.000 lei/lună, sumă comparabilă cu salariul pe care îl primesc lunar şi de la Poliţia Locală. „Ziarul de Iaşi“ a calculat şi creşterile salariile principalilor şefi din Primărie, iar în cazul unora vorbim despre majorări cu până la 163% în doi ani. Printre cele mai mici salarii din cadrul municipalităţii sunt cele ale îngrijitorilor: un îngrijitor cu 5 ani vechime ajunge să încaseze 1.700 lei.

Zanfirescu, pensie în 2017: 118.000 lei/an

În cea mai recentă declaraţie de avere, directorul general al Poliţiei Locale, Liviu Zanfirescu, a arătat că, anul trecut, a încasat din pensii 118.000 lei. A fost şi primul an de pensionare al fostului şef din cadrul IPJ. Acest lucru înseamnă o medie de peste 9.800 lei/lună. Contactat telefonic, şeful Poliţiei Locale a confirmat că nu este vreo greşeală în declaraţia de avere în ceea ce priveşte venitul din pensii. „Dacă aşa am declarat, aşa este“, a spus Liviu Zanfirescu. La sfârşitul lunii septembrie, Poliţia Locală a publicat veniturile salariale ale angajaţilor, iar în cazul lui Zanfirescu este vorba despre un salariu de bază lunar de peste 13.500 lei. Sumă care determină un salariu net de circa 8.000 lei. Cumulând venitul din pensii cu cel din salariu, rezultă un venit total de peste 17.800 lei, respectiv circa 3.800 euro. Dar şi această sumă este una minimă, întrucât nu cuprinde norma de hrană şi eventuale sporuri aplicate la salariul de bază de la Poliţia Locală.

Minune? Lui Grumeza i s-a triplat pensia

În cazul directorului adjunct Grumeza, venitul din pensii pe anul trecut a fost de 103.000 lei, respectiv o medie lunară de peste 8.500 lei. În situaţia recentă pusă la dispoziţie de Poliţia Locală, în dreptul directorului adjunct apare un salariu de bază de peste 13.200 lei. Adică un salariu net de circa 7.700 lei. Astfel, în total, Georgel Grumeza are un venit lunar estimat la peste 16.200 lei, respectiv circa 3.500 euro/lună. În cazul lui Grumeza e de remarcat creşterea substanţială a venitului din pensii. În 2016, a avut doar 38.400 lei/an, iar în 2017 pensia aproape i s-a triplat. „Venitul din pensii a crescut în urma recalculării pensiilor cadrelor MAI (Ministerul Afacerilor Interne, n.r.) la nivel naţional“, a comentat Georgel Grumeza. Întrebat dacă au existat majorări în cursul acestui an, el a menţionat că nu a observat modificări ale cuantumului pensiei. Directorul adjunct al Poliţiei Locale a confirmat şi salariul net calculat de „Ziarul de Iaşi“, respectiv de minimum 7.700 lei/lună. „Cam aşa e“, a spus scurt Grumeza. Însă amintim că acest salariu nu cuprinde şi alte sporuri. De exemplu, la acest venit se mai adaugă norma de hrană (anul trecut, în medie, de 970 lei/lună), vouchere de vacanţă (1.450 lei/an) sau diverse alte indemnizaţii (calitatea de membru a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică i-a adus, anul trecut, circa 600 lei/lună).

Primarul Iaşului ridică lunar peste 12.500 lei (circa 2.600 euro)

Primul salariu al lui Mihai Chirica în calitate de primar ales a fost de puţin peste 7.000 lei. Doi ani mai târziu, majorările au ajuns la circa 77%, iar acum, edilul ridică lunar cel puţin 12.500 lei. O creştere semnificativă a veniturilor a fost înregistrată la nivelul viceprimarilor. De exemplu, Gabriel Harabagiu avea, în iulie 2016, un salariu net de circa 4.200 lei. Doi ani mai târziu, salariul a crescut cu 163%, până la concurenţa sumei de peste 11.100 lei. Acelaşi salariu îl încasează şi Radu Botez, cu menţiunea că veniturile celor doi fluctuează în funcţie de activitatea în comisiile speciale ale municipalităţii. De menţionat că în salariile primarului şi viceprimarului este inclusă şi o majorare prevăzută de lege, de 25%, aplicată în cazul edililor implicaţi în gestionarea proiectelor europene. Pe un loc fruntaş în topul salariilor din Primărie este şi Maria Apetroaei (director al Direcţiei de Finanţe Publice Locale), ce are un venit de aproape 9.000 lei, cu peste 50% mai mare decât în 2016. Secretarul municipiului, Denisa Ionaşcu, încasa în iulie 2016 un salariu de circa 6.200 lei, iar doi mai târziu venitul a urcat până la peste 8.400 lei (creştere de 36%). Unul dintre cei mai vechi directori din Primărie, Dumitru Tomorug, încasează acum lunar circa 8.000 lei, aproape dublu faţă de salariul pe care îl avea în 2016. În cazul salariilor enumerate mai sus au fost incluse şi sporurile/majorările legale de care beneficiază angajaţii municipalităţii menţionaţi. Un venit salarial mare are şi arhitectul-şef al oraşului, de circa 7.500 lei.

Alte salarii notabile

Alte exemple de şefi din Palatul Roznovanu sunt Cătălin Boghiu, director al Direcţiei Generale Tehnice şi Dezvoltare (circa 8.200 lei), în timp ce şefi de servicii au undeva la peste 5.500 lei, iar şefii de birouri la peste 5.000 lei. Printre aceştia din urmă se numără şi principalii consilieri ai primarului, Sebastian Buraga (şef de serviciu) şi Dan Postolea (şef de birou). Unele dintre cele mai mici salarii din Primărie ajung la circa 1.400 lei, în cazul îngrijitorilor fără vechime. În schimb, un îngrijitor cu cel puţin cinci ani vechime ajunge să încaseze peste 1.700 lei. Creşterile substanţiale de salarii din ultimii ani din administraţia publică au determinat un aflux de candidaţi la diverse concursuri. De exemplu, la cele mai recente concursuri organizate de către Poliţia Locală, s-au înscris aproape 100 de pretendenţi, deşi numărul posturilor era de 10 ori mai mic. (Alex ANDREI)

Comentarii