Coloseul Bragadiru ar putea fi reconstruit la Iași pe locul unui fost cinematograf

joi, 18 octombrie 2018, 01:57
2 MIN
 Coloseul Bragadiru ar putea fi reconstruit la Iași pe locul unui fost cinematograf

Intenţia Primăriei este de a reconstrui aici Coloseul Bragadiru (foto, într-o imagine de arhivă).

Ateneul Tătăraşi pregăteşte demolarea ruinelor fostului cinematograf „Tineretului“. În acest sens, instituţia a solicitat avizul Comisiei zonale a monumentelor istorice. Proiectul a fost dezbătut de mai multe ori la nivelul Comisiei, documentaţia fiind întoarsă pentru o serie de completări.

La şedinţa din această lună, Ateneul a prezentat un studiu istoric al zonei, dar s-a formulat o nouă solicitare cu privire la intenţiile de construire pe care instituţia le are pe locul fostului cinematograf. În context, demn de precizat este că expertiza comandată de Pri­mă­rie în cazul acestui obiectiv a arătat că ruinele trebuie demolate.

„Intenţia domnului primar este de a reconstrui Coloseul Bragadiru. Până la construirea acestui obiectiv, eu am propus un ci­nematograf în aer liber. A­cum, pe mine mă interesează în primul rând să pun zona în siguranţă, iar ex­pertiza care s-a făcut a prevă­zut o singură rezolvare: demolare“, a de­cla­rat directorul Ateneului, Andrei Apre­o­tesei.

„Coloseul Braga­di­ru“ a fost un cunoscut local (cofetărie – berărie) din Iaşi, la începutul secolului trecut, atunci când, în 1911, a fost proiectat şi primul film în capitala Moldovei. 

Municipa­li­tatea deţine în proprietate, din 2016, patru foste cinematografe: Tineretului, Victo­ria, Republica şi Dacia. În afară de ultimul obiectiv men­ţionat, celelalte se află în di­verse stări de degradare, iar re­a­bilitarea acestora se lasă aştep­tată.

Comentarii