Conductele ApaVital trec Prutul. Până la sfârşitul anului, staţia Chiriţa va alimenta 13 localităţi din Republica Moldova

joi, 10 noiembrie 2022, 22:57
2 MIN
 Conductele ApaVital trec Prutul. Până la sfârşitul anului, staţia Chiriţa va alimenta 13 localităţi din Republica Moldova

Operatorul ApaVital va inaugura prima conductă spre Republica Moldova până la finalul acestui an. Lucrările de subtraversare a râului Prut şi crearea conexiunii cu sistemul de apă de la Măcăreşti vor începe în perioada următoare. 

Acest lucru a devenit posibil după ce, ieri, la Iaşi, reprezentanţii guvernelor din România şi Republica Moldova au semnat un protocol de amendare a acordului încheiat între cele două state, în 2021, privind reglementarea construirii unor apeducte. „Mă bucur că am făcut acest amendament la protocol pentru el ne va permite într-un regim mai rapid să acordăm anumite puncte de interconexiune şi subtraversare, respectiv, din acest moment, nu ar trebui să mai existe impedimente în realizarea proiectului”, a declarat vicepremierul R. Moldova, Andrei Spînu. El a subliniat că programul ApaVital, care include alte trei traversări ale Prutului, are potenţialul de a alimenta cu apă o populaţie de peste 200.000 de locuitori.

Prima conductă va deservi cetăţenii din 13 localităţi din raioanele Ungheni şi Nisporeni, respectiv o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori. Proiectul ApaVital vizează extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din staţia de tratare Chiriţa. Celelalte traversări vor face conexiuni între: Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) şi o traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova). „Apele sunt ale noastre, ale tuturor, apele nu cunosc graniţele ţării, apele trec peste graniţele stabilite de om şi creează viaţă pentru noi toţi. Ceea ce se-ntâmplă prin acest proiect este un act de normalitate, un sprijin pentru Republica Moldova din partea statului român, prin intermediul companiei administrate de Consiliul Judeţean Iaşi”, a spus, la rândul lui, Barna Tanczos, ministrul Mediului semnând protocolul în calitate de reprezentant al guvernului român.

Potrivit directorului ApaVital Mihail Doruş, lucrările se vor desfăşura pe parcursul a câtorva săptămâni, astfel sunt create premisele ca furnizarea apei potabile să înceapă până la finalul anului. Lucrările, care au o valoare totală de 1,5 milioane lei, au fost finalizate până la râul Prut, acestea fiind demarate în primăvara acestui an. Câştigătorul licitaţiei organizate de către ApaVital a fost firma ieşeană Casrep. 

Comentarii