De Business

Punem punctul pe știi

Conferinţă dedicată prezentării avantajelor asocierii fermierilor

vineri, 16 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Conferinţă dedicată prezentării avantajelor asocierii fermierilor

Fermierii ieşeni interesaţi de asociere sunt invitaţi la o conferinţă care aborbează tocmai această temă. Întâlnirea va avea loc pe 23 martie, începând cu ora 9.30, la Hotel Internaţional Iaşi. La „AGRO ON: Evoluție prin Asociere”, fermierii vor putea analiza avantajele asocierii, profitabilitatea şi vor putea să-şi găsească parteneri pentru colaborări în această direcţie. 

„Ştim cu toţii că viaţa de fermier nu este cea mai uşoară. Provocări precum productivitatea scăzută, capacitatea redusă de investiţii şi accesul deficitar la pieţele de desfacere sunt la ordinea zilei. Mai mult decât atât, piaţa este invadată de oferta agroalimentară europeană cu care micii producători locali, chiar dacă furnizează produse de o calitate superioară, nu pot concura. Singura soluţie viabilă şi sustenabilă pentru toate aceste provocări este asocierea! Bazele unei asocieri de succes se construiesc în primul rând din dorinţa micilor fermieri de a-şi depăşi condiţia şi de a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, dar şi din deschiderea de a-şi uni forţele pentru a fi stăpânii propriului lor destin”, au precizat organizatorii. Aceştia mai vorbesc şi despre avantajele incontestabile din alte ţări.

În primul rând, prin asociere, producătorii au acces facil la noi pieţe de desfacere, tehnologie, activităţi de instruire şi formare. În al doilea rând, îşi pot reduce costurile de producţie şi pot deveni mai vizibili atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţe internaționale. „În comunităţile agricole, asocierile pot lua diverse forme şi mărimi, însă toate au acelaşi rol esenţial în viaţa unui producător local, şi anume, oferă acces la mijloacele şi resursele necesare pentru a-şi putea susţine şi dezvolta activitatea. Însă beneficiile asocierii nu se opresc la producători, ci creează oportunităţi pentru întreaga comunitate locală, dezvoltând un adevărat «lanţ trofic».

Aceasta stimulează producţia locală, încurajează consumul de produse locale şi susţine dezvoltarea locală durabilă”, mai precizează organizatorii. Evenimentul „AGRO ON: Evoluţie prin Asociere” face parte din initiaţiva „Connect Nord-Est”, un proiect amplu al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Târgul pentru fermieri Agralim şi Clusterul pentru Agricultură şi Zootehnie „Agro Ferma“ sunt parteneri ai evenimentului „AGRO ON: Evoluţie prin Asociere”. 

 

 

Comentarii