COMUNICAT DE PRESA

Conferinţa internaţională de Psihologie Aplicată şi Ştiinţe ale Educaţiei (ICAPES 2019)

joi, 17 octombrie 2019, 14:59
5 MIN
 Conferinţa internaţională de Psihologie Aplicată şi Ştiinţe ale Educaţiei (ICAPES 2019)

În perioada 17-20 octombrie 2019, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, împreună cu University of A Coruna, Spania, cu alte organizaţii locale şi naţionale, organizează cea de-a 8-a ediţie a Conferinţei internaţionale de Psihologie Aplicată şi Ştiinţe ale Educaţiei (ICAPES 2019).

ICAPES 2019 este o conferință științifică în cadrul căreia practicieni și oameni de știință din România și din restul lumii prezintă și discută despre rezultatele noilor cercetări. Conferința oferă participanților o oportunitate excelentă de a interacționa, schimbând opinii și dezbătând noi direcții și provocări în zona largă a psihologiei aplicate și a științelor educației.

Conferința are loc o data la doi ani. Anterioarele ediţii ale conferinţei au avut loc la Câmpulung Moldovenesc (octombrie 2005), Iaşi (septembrie 2007, octombrie 2013, octombrie 2015, octombrie 2017), Gura Humorului (septembrie 2009), Suceviţa (septembrie 2011).

Deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei va avea loc vineri, pe 18 octombrie, la ora 9.00, în Aula Universității Tehnice Gh. Asachi Iași (corp A). Printre invitaţii care vor susţine prelegeri în plen, îi amintim pe Bogdan BALAN, Université du Québec en Outaouais Gatineau, Rivière des Prairies Hospital, Montreal, QC, Canada; Danijela BARIĆ, University of Zagreb, Faculty of Transport and Traffic Sciences, Zagreb, Croația; Pierre-Yves BRANDT, Université de Lausanne, Institut de sciences sociales des religions, Elveția; Grigore HAVÂRNEANU, International Union of Railways (UIC), Paris, Franța; Romiţă IUCU, Universitatea din București, România; Georgiana JURAVLE, Lyon Neuroscience Research Center, INSERM, Lyon, Franța; James E. MADDUX,

George Mason University, Fairfax, Virginia, USA; Ricardo Garcia MIRA,

University of A Coruña, Spania; Andrei C. MIU, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România, Valentino POMINI, Université de Lausanne, Faculté des sciences sociales et politiques, Elveția. Lucrările plenare vor fi urmate de prezentarea lucrărilor pe secţiuni.

În cadrul conferinței vor avea loc workshop-uri pe diferite teme, susţinute de către specialişti din ţară şi din străinătate. De asemenea, în Sala Pașilor Pierduți, va putea fi vizitată expoziția Povești în culori a micii pictorite Alexandra Theodora Gorovei (4 ani), expoziție ce reunește lucrări realizate începând cu vârsta de 2 ani, și care ne invită în universul copilăriei (vernisaj – joi, 17 Octombrie 2019, ora 17:00, prezintă: Doctorand Silviu Parascan, Institutul ”Nicolae Iorga”, Academia Română).

Conferinţa este inclusă în programul manifestărilor dedicate Zilelor Universităţii. În acest fel, studenţii şi cadrele didatice din cadrul facultăţii vor aniversa cea de-a 159-a aniversare a Alma Mater Iassiensis (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), cea mai veche universitate a României moderne.

„Scopul fundamental al Conferinței noastre este acela de a oferi o imagine a cercetărilor contemporane din domeniul psihologiei şi al ştiinţelor educaţiei, precum şi a posibilităţilor de aplicare a acestora. Năzuim, de asemenea, să construim un climat colegial şi relaxat, în care cercetătorii şi practicienii să poată discuta lucrurile acestea.”

(Prof. univ. dr. Ştefan Boncu, Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei)

Începutul învăţământului universitar de psihologie la Iaşi este anterior înfiinţării Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Psihologia figura printre disciplinele filosofice predate la Academia Mihăileană şi la Seminarul de la Socola. Odată cu înfiinţarea Universităţii, în 1860, primele cursuri universitare de psihologie şi pedagogie (didactică) au fost ţinute de Simion Bărnuţiu. Munca sa a fost continuată de Titu Maiorescu, care a susţinut două cicluri de prelegeri, sub titlul Cercetări psihologice.

Catedra de Pedagogie, înfiinţată după 1878, a fost ocupată mai întâi de Constantin Dimitrescu – Iaşi (1878 – 1885) iar apoi, pentru o perioadă mai lungă de timp, de unul dintre marile nume ale ştiinţelor educaţiei din România, I. Găvănescu (între 1888-1932). Acesta a fost urmat de Ştefan Bârsănescu, între 1895 – 1965.

La sfârşitul secolului al XIX – lea, catedra de Psihologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza a fost ocupată de Constantin Leonardescu, dar dezvoltarea principală a învăţământului universitar ieşean de psihologie este legată de numele lui Mihai Ralea şi Vasile Pavelcu. O atenţie specială o merită Eduard Gruber, doctor în psihologie la Wundt, care a înfiinţat la Iaşi primul laborator de psihologie experimentală din ţară, în 1893.

În perioada comunistă, învăţământul universitar de psihologie a avut de suferit, fiind considerat «retrograd», «inutil» sau «subversiv», ajungându-se chiar la desfiinţarea secţiilor cu profil psihologic pentru o perioadă de circa 20 ani. În tot acest timp, cadrele didactice ale catedrelor de psihologie şi de pedagogie au reuşit să menţină la un nivel ridicat activitatea lor didactică şi de cercetare ştiinţifică. (Re)înfiinţarea în cadrul facultăţii de Filosofie a secţiilor de psihologie şi pedagogie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi după revoluţia anticomunistă din decembrie 1989 apare ca un act de dreptate. Puţin surprinzător chiar şi pentru cei mai fervenţi susţinători, aceste profiluri au cunoscut un succes enorm în rândul tinerilor (la concursul de admitere în facultate s-a ajuns la o concurenţă de 20 de candidaţi pe loc), dovadă a necesităţii lor.

În 1997 se realizează o separare, justificată atât administrativ, cât şi epistemologic, de Facultatea de Filosofie, prin înfiinţarea noii Facultăţi de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, prin demersuri susținute ale Profesorilor Adrian Neculau și Teodor Cozma.

După ce a trebuit să depăşească dificultăţile atât cele datorate sancţiunilor politice anterioare anului 1989, cât şi cele legate de o reorganizare într-un timp foarte redus, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei îşi înfruntă acum viitorul.

Mai multe informaţii despre acest important eveniment academic, precum şi alte detalii cu privire la program, pot fi vizualizate pe site-ul conferinţei : https://www.psih.uaic.ro/icapes2019/  

Persoane de contact:

Prof. univ. dr. Ştefan Boncu, Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 0752 759 783

Conf. univ. dr. Andrei Holman, Prodecan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 0744 983 410   

Comentarii