Conflictul de la Spitalul de Copii: Judecătorii nu au fost de acord cu anularea concursului de manager

luni, 23 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Conflictul de la Spitalul de Copii: Judecătorii nu au fost de acord cu anularea concursului de manager

Dr. Smaranda Diaconescu a pierdut în primă fază procesul intentat în instanţă împotriva Spitalului de Copii „Sf. Maria” şi actualul manager, Alina Belu. Dr. Diaconescu a fost concediată la începutul anului 2022 de la unitatea medicală, iar în 2021 a pierdut concursul de manager pentru conducerea spitalului. În procesul deschis la Tribunalul Iaşi şi soluţionat la finele săptămânii trecute, aceasta a cerut „respingerea dosarului şi excluderea candidatei Alina Belu din concurs”, cât şi anularea concursului de manager. Instanţa a respins capetele de cerere, dar decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

„Respinge ca nefondată în rest acţiunea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamanta Diaconescu Smaranda în contradictoriu cu pârâţii Belu Alina, Consiliul de Administratie al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii «Sf. Maria» Iaşi, managerul spitalului şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. Obligă reclamanta Diaconescu Smaranda la plata către pârâta Belu Alina a sumei de 5.950 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu avocat”, se precizează în decizia instanţei.

Într-un alt dosar aflat pe rol la Tribunal, dr. Diaconescu a contestat decizia de desfacere a contractului de muncă.

„Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri despre scandalul început între cele două contracandidate din 2021 la funcţia de manager al Spitalului de Copii „Sfânta Maria”. La începutul anului 2022, managerul Alina Belu a dispus desfacerea contractului de muncă al dr. Diaconescu. Dr. Smaranda Diaconescu a demisionat de la Universitatea de Medicină pentru a putea fi încadrată cu normă întreagă la Spitalul de Copii, însă managerul a considerat că nu s-a respectat procedura.

Ce spune legea: pentru a trece de la normă parţială, cum era Diaconescu, la normă întreagă, avea nevoie de un aviz de la universitate, iar demisia de la universitate trebuia să vină după trecerea pe normă întreagă la spital. Cum dr. Smaranda Diaconescu a demisionat înainte de încadrarea pe normă întreagă, managerul a decis să nu aprobe această încadrare şi astfel i s-a desfăcut contractul de muncă.

Mai multe cadre didactice de la UMF şi medicale din spital, consultate în 2022 de „Ziarul de Iaşi”, spun că decizia managerului ar veni după ce cele două au concurat, la mijlocul anului trecut, pentru funcţia de manager. Contactată telefonic la debutul anului anterior, dr. Smaranda Diaconescu a fost mai reticentă în a explica ce anume a solicitat în instanţă. Ea a precizat atunci, pentru „Ziarul de Iaşi”, că cel mai important lucru este că „mi-a fost desfăcut contractul de muncă, asta e important, nu concursul de manager”, precizând însă că era dreptul ei să conteste şi decizia în cazul desemnării managerului.

Comentarii