Consiliul Judeţean mai aruncă un milion de lei înspre coronavirus

luni, 30 martie 2020, 01:50
2 MIN
 Consiliul Judeţean mai aruncă un milion de lei înspre coronavirus

Cu aceşti bani vor fi cumpărate două aparate de testare şI echipament de protecţie pentru personalul medical.

 

Consilierii judeţeni au votat, ieri-dimineaţă, alocarea a încă unui million de lei pentru achiziţionarea de echipament de protecţie (halate, mănuşi, măşti) pentru personalul medical, a două aparate de testare, pentru două spitale judeţene din prima linie -Neurochirurgie şI Pneumoftiziologie – şi aparate de dezinfectare a aerului.

Cele două sisteme de diagnostic costă 392 de mii de lei fiecare (81 de mii de euro) şi, potrivit declaraţiilor făcute ieri de preşedintele CJ, se află acum la Unifarm. Maricel Popa a dat asigurări că propunerea de rectificare a bugetului judeţului Iaşi îndeplineşte toate criteriile legale. Totodată, la solicitarea unui consilier, şeful CJ a explicat rolul Comitetului de urgenţă constituit de câteva zile la nivelul Consiliului Judeţean în contextul pandemiei de coronavirus, pentru coordonarea unitară a celor şase spitale din subordine  respectiv „Boli Infecţioase“, Spitalul de Neurochirurgie, cele două maternităţi, de Pneumoftiziologie şI Spitalul de Copii.

El a dat informaţii şI despre cele patru protocoale care se aplică acum în unităţile spitaliceşti menţionate, în funcţie de starea de sănătate a unui pacient (dacă prezintă simptome vizibile de infectare cu coronavirus, dacă nu prezintă simptome, dar este cu risc de infectare etc.). Şedinţa s-a desfăşurat în premieră online, 34 de aleşI exprimându-şi votul favorabil la final. Opoziţia liberală a comentat ulterior, prin vocea liderului de grup Romeo Vatră, că un proiect asemănător fusese pregătit împreună cu grupul PMP, dar că nu a fost luat în considerare înaintea şedinţei urgente de miercurea trecută. 

„În fine, e bine şi aşa“, a conchis ieri Romeo Vatră. „În condiţiile în care astăzi (ieri, n.r.) s-a discutat despre cât de mult contează secundele în lupta împotriva COVID-19, oare cât de mult contează o săptămână întreagă de întârziere?“, a remarcat Vatră, adăugând că a propus găsirea unei forme de a distribui şi în Paşcani un astfel de aparat de testare. El a indicat şi sursele de finanţare: fondul de rezervă al CJ, bugetul de 500 mii lei pentru „Vestea Judeţului“ (buletinul informativ al CJ) şi suma prevăzută pentru statuia Centenarului, pentru care s-a alocat un milion de lei. 

Comentarii