Coronavirusul ameninţă FILIT şi FITPI. Festivalurile riscă să fie anulate

vineri, 13 martie 2020, 03:00
3 MIN
 Coronavirusul ameninţă FILIT şi FITPI. Festivalurile riscă să fie anulate

Confirmările invitaţilor de marcă la cele două mari festivaluri culturale întârzie să vină. Noi măsuri de siguranţă au fost luate în instituţiile adminsitraţiei judeţene.

Toate evenimentele culturale – inclusiv concertele Filarmonicii şi spectacolele Ansamblului folcloric – au fost suspendate sau amânate, a anunţat ieri preşedintele Consiliului Judeţean. Mai mult, „toate marile manifestări culturale organizate de Consiliul Judeţean sunt sub semnul întrebării“, a spus Maricel Popa.

Şeful CJ a menţionat întârzierea confirmărilor pe care invitaţii la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traduceri şi la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr trebuie să le trimită. De aceea rămâne incertă organizarea FILIT şi FITPI în acest an, a conchis Maricel Popa.

La Consiliul Judeţean, o treime din personal va lucra de acasă. Este vorba de femeile în vârstă de peste 55 de ani, de bărbaţii care au împlinit 60 de ani şi de cei cu afecţiuni cronice. Accesul persoanelor străine în Casa Pătrată este deja limitat de la începutul săptămânii. Mai multe instituţii din subordine şi-au suspendat sau restrâns programul cu publicul.

Pacienţii internaţi nu mai primesc vizitatori

În toate unităţile sanitare din subordinea CJ au fost sistate vizitele aparţinătorilor. La Spitalul de copii „Sf. Maria“, internările de zi în secţii au fost suspendate. Familiile pot aduce pachete pentru cei internaţi numai în intervalul orar 11-12. Acestea sunt preluate de personalul unităţii şi duse în saloane. Informaţiile cu privire la pacienţi sunt transmise familiilor de către medici în spaţii special amenajate. Pentru părinţii care se internează alături de copii, a fost înăsprit controlul epidemiologic. Ieşirea pacienţilor pentru a face cumpărături nu mai este permisă.

La Spitalul de Neurochirurgie au fost prevăzute special pentru bolnavii infectaţi cu noul virus 16 paturi, în cazul în care Spitalul de Boli Infecţioase va ajunge la capacitate maximă. Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie au fost luate măsuri speciale pentru astfel de cazuri, iar, dacă va fi necesar, cei infectaţi vor fi direcţionaţi la Secţia Clunet.

La Spitalul de Boli Infecţioase erau internate ieri patru persoane cu diagnosticul confirmat, alte patru fiind în evaluări. Este singurul centru regional desemnat pentru a testa şi spitaliza pacienţi cu Covid-19.

Aţi rămas fără apă? Programul de lucrări al ApaVital nu e întrerupt

Conducerea ApaVital a dat asigurări că apa de la robinetele ieşenilor este de foarte bună calitate şi nu prezintă niciun risc pentru sănătate. „La nivelul societăţii noastre nu există riscul sistării activităţii ca urmare a extinderii pandemiei. Avem personal instruit astfel încât, în orice moment, angajaţii se pot înlocui unul pe altul“ în caz de îmbolnăvire, a declarat, ieri, directorul Mihail Doruş. El a ţinut să precizeze că epidemia nu este o piedică în programul de lucrări al ApaVital, adăugând că orice sistare a furnizării apei este anunţată din timp.

Comentarii