COVID își face de cap în apropiere de Iași. O mare comună, propusă pentru carantină

sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 03:02
3 MIN
 COVID își face de cap în apropiere de Iași. O mare comună, propusă pentru carantină

Propunerea trebuia aprobată aseară de la INSP, lucru care a fost amânat pentru azi. Bilanţul COVID-19 în ultimele 24 de ore, la Iaşi: 391 de cazuri şi 3 decese

O nouă zi cu aproape 400 de cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus înregistrate în judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore. Institutul Naţional de Sănătate Publică a confirmat pentru Iaşi atingerea unui număr de 19.254 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, mai exact, 391 în ultimele 24 de ore. Ca urmare a ratelor mari, DSP Iaşi a propus ieri ca o parte a comunei Ciurea – satele Piciorul Lupului, Ciurea şi o zonă din Lunca Cetăţuii – să intre în carantină începând de mâine. Comuna Ciurea a înregistrat în ultimele două săptămâni cea mai mare rată de infectare cu Covid-19 din judeţ, incidenţă care oscilează de câteva zile în jurul pragului de 8 cazuri la 1.000 de locuitori.

Ca să intre în vigoare, propunerea DSP trebuie aprobată mai întâi de Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar în final de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Răspunsul INSP nu a mai ajuns aseară la Iaşi, astfel că şedinţa CJSU a fost amânată pentru astăzi. Incidenţa raportată ieri dimineaţă pentru Ciurea a fost de 8,05 cazuri de îmbolnăvire/1.000 loc. înregistrate în ultimele două săptămâni. În ordine descrescătoare, urmează Valea Lupului, cu o rată de 7,83, Miroslava – 7,48, Leţcani – 7,09, Aroneanu – 6,14, Rediu – 5,48, Holboca – 5,46, şi municipiul Iaşi – 5,43.

DSP a mai precizat că dintre cei confirmaţi pozitiv în judeţ au fost 5.348 de externaţi, cu 57 mai mulţi în plus faţă de ziua precedentă. Pentru a doua zi la rând, 3 persoane au pierdut lupta cu viaţa, Iaşul ajungând în total la 326 de decese în urma infecţiei cu SARS-COV-2. Şase locuri au mai rămas libere la Terapie Intensivă în ultimele 24 de ore, fiind ocupate 61 de paturi în raportarea zilnică a DSP. Mai sunt patru locuri la Spitalul de Neurochirurgie şi două la Spitalul Municipal din Paşcani.

„În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 162 de paturi: 14 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase, 36 la Spitalul Spitalul Mobil Leţcani, un pat la Spitalul de Pneumologie, 22 de paturi la Spitalul Hârlău, 5 paturi la Spitalul C.F. Iaşi, 5 la Spitalul Sf. Spiridon, 22 paturi la Spitalul Militar şi 57 de paturi la Spitalul CF Paşcani”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi. 5.032 de persoane se află în izolare, iar 3.133 de persoane sunt carantinate la domiciliu pe raza judeţului Iaşi. În ultimele ore au fost depistate două focare noi – la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Podu Iloaiei sunt şase cazuri, patru beneficiari şi doi salariaţi, în timp ce la un Centru de Servicii Sociale de la Târgu Frumos sunt cinci salariaţi. De asemenea, se extinde un focar de la Institutul Regional de Oncologie: la Secţia Chirurgie Oncologică 1, unde alaltăieri au fost confirmaţi pozitiv patru pacienţi, iar ieri au prezentat infecţia cu virusul SARS-COV-2 în urma testării şapte salariaţi şi şase pacienţi.

Comentarii