De Business

Punem punctul pe știi

Criză de șoferi profesioniști. Transportatorii români vor angaja din Nepal, India sau Filipine

joi, 05 decembrie 2019, 09:03
1 MIN
 Criză de șoferi profesioniști. Transportatorii români vor angaja din Nepal, India sau Filipine

De la anul am putea întâlni filipinezi sau nepalezi nu doar pe șantiere, în hoteluri sau în restaurante, ci și în spatele volanului unui camion în condițiile în care transportatorii români spun că se confruntă cu o criză acută de conducători auto profesioniști. Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Transportatorilor (UNTRR), a declarat că „astăzi în România lipsesc circa 45.000 de șoferi profesioniști”.

Soluția a fost pentru multe state aducerea de forță de muncă din afara Uniunii Europene. Însă, ca să se poată fi angajați de transportatorii români, aceștia trebuie să aibă certificat de atestare a competenței profesionale obținut dintr-un stat membru UE. Adică, odată aduși trebuie să dea examenul în România, iar deocamdată acest examen se dă doar în limba română.

Lucrurile se vor schimba, însă, de la începutul anului viitor, datorită unui ordin al ministrului Transporturilor dat în iunie anul acesta, când ministru era Răzvan Cuc. Astfel, acest examen va putea fi dat și în limbile engleză și spaniolă.

Comentarii