Cu maşina la furat cablu telefonic de pe marginea şoselei. Iată cum au fost depistaţi trei hoţi din Iaşi pe DN28!

sâmbătă, 04 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Cu maşina la furat cablu telefonic de pe marginea şoselei. Iată cum au fost depistaţi trei hoţi din Iaşi pe DN28!

Trei ieşeni au furat într-o noapte cablu telefonic de pe marginea drumului naţional. Încurajaţi de succesul primei lovituri, au mai încercat una similară, câteva zile mai târziu. Surprinşi de poliţişti, au reuşit să fugă. Au fost însă identificaţi uşor, pentru că poliţiştii au găsit maşina cu care veniseră la furat, iar în aceasta, actele unuia dintre hoţi.

Într-o seară de la sfârşitul lui septembrie 2021, Mihăiţă Lăcătuşu i-a luat de acasă pe fraţii Constantin şi Ştefan Calistru, cei trei îndreptându-se spre Târgu Frumos, iar de aici, pe drumul naţional, spre Botoşani.

Ajunşi la Boureni, au văzut reţeaua de cablu telefonic de pe marginea drumului şi s-au gândit să fure. Au oprit maşina şi au început să taie cablu din reţea. Pe un câmp din apropiere, au tăiat cablul în bucăţi mai mici. Pentru a-l încărca în maşină, au trebuit să rabateze bancheta din spate. Au vândut cablul a doua zi, contra sumei de 3.900 lei, bani pe care i-au împărţit pe din trei.

Pe 1 octombrie, cei trei s-au întâlnit din nou şi au decis să mai meargă o dată la Bopureni, după cablu. Şi-au continuat treaba din punctul în care o lăsaseră cu trei zile înainte. În timp ce mergeau pe stradă, trăgând cablul de pe stâlpi, au văzut venind dinspre Târgu Frumos o maşină de poliţie. Când aceasta a oprit în dreptul lor, au fugit pe câmp pentru a-şi pierde urma.

S-au întors în Iaşi cu o maşină de ocazie. Automobilul care cu veniseră a rămas abandonat în parcarea de lângă biserica din Boureni. În portbagajul maşinii, poliţiştii au găsit 59 de bucăţi de cablu, în lungime totală de 73 de metri.

În automobil, se aflau telefonul lui Lăcătuşu, ca şi portofelul cu actele acestuia, ceea ce a uşurat identificarea şi reţinerea hoţilor. Anchetatorii aveau să constate că permisul de conducere al lui Lăcătuşu era fals. Acesta îl cumpărase din Republica Moldova contra sumei de 350 euro.

Cei trei au fost trimişi în judecată pentru furt calificat. În plus, Lăcătuşu a fost judecat şi pentru conducere fără permis, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. În faţa anchetatorilor, cei trei şi-au recunoscut faptele, ceea ce le-a adus pedepse relativ uşoare.

Lăcătuşu a fost condamnat la 3 ani de închisoare, iar fraţii Calistru la 2 ani şi 6 luni, respectiv 2 ani şi 5 luni de închisoare. Toate pedepsele stabilite de magistraţii Judecătoriei Hârlău au fost cu suspendare. Sentinţa nefiind definitivă, ea poate fi atacată cu apel. 

Comentarii