Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021

miercuri, 20 ianuarie 2021, 23:50
2 MIN
 Cuba intenţionează să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său Covid în 2021

Cuba speră să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva coronavirusului în 2021 şi să-şi imunizeze întreaga populaţie în acest an, a anunţat miercuri directorul Institutului Finlay, care condice două dintre cele patru proiecte aflate în stadiul studiilor clinice, potrivit AFP.

„Avem capacitatea de a produce 100 de milioane de doze” de Soberana 2, cel mai avansat produs, a declarat dr. Vicente Vérez într-o conferinţă de presă, adăugând că „faza de producţie” a început deja. Şi „dacă totul merge bine, anul acesta întreaga populaţie cubaneză va fi vaccinată”.

Luni, Soberana 2 a trecut la faza IIb, care implică 900 de voluntari. Dacă va avea succes, va intra în faza III (ultima înainte de aprobare), cu 150.000 de voluntari, în martie. Institutul Finlay a semnat recent un acord cu Institutul Pasteur din Iran pentru ca această din urmă ţară să participe la această fază III.

Soberana 1, aflată în prezent în faza I, ar trebui să treacă la „faza II-III” în februarie şi va fi, de asemenea, testat la persoanele care se recuperează din boală, potrivit dr. Pérez. „Vom începe în februarie un studiu clinic asupra populaţiei pediatrice”, astfel încât vaccinul să poată fi administrat şi copiilor, a mai precizat el.

Obiectivul este lansarea campaniei generale de vaccinare în prima jumătate a anului: pentru cubanezi, vaccinul ar fi gratuit, dar nu obligatoriu. De asemenea, ar fi oferit ca „opţiune” turiştilor care vizitează insula, a spus dr. Vérez.

În total, sunt în curs de pregătire patru vaccinuri: Soberana 1 şi 2, Abdala şi Mambisa, toate în faza de studiu clinic (faza I sau II). Primele trei sunt administrate prin injecţie, a patra prin spray nazal.

Soberana 1 şi 2 sunt dezvoltate de Institutul Finlay, Abdala şi Mambisa de către Centrul de Inginerie genetică şi biotehnologie (CIGB). Dacă vreunul dintre aceste proiecte va ajunge la faza finală, acesta ar fi primul vaccin anti-Covid conceput şi produs în America Latină.

Chiar dacă se confruntă cu o revenire recentă a cazurilor, ţara rămâne una dintre cele mai puţin afectate în regiune de pandemie, cu 19.122 de cazuri, inclusiv 180 de decese, pentru 11,2 milioane de locuitori.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii