Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

joi, 02 februarie 2023, 02:50
3 MIN
 Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Căci, dacă nu ştiaţi, la anul vom avea aşa: patru buletine de vor pentru alegeri locale (primar, consilieri locali, şef de CJ, consilieri judeţeni), apoi două pentru alegerile parlamentare (deputaţi şi senatori), apoi încă unul pentru prezidenţiale, apoi, în sfârşit, încă un buletin de vor pentru europarlamentare. Primele două, locale şi parlamentare, au fost în 2020, mandatul e de 4 ani, deci următoarele în 2024. Celelalte două, prezidenţiale şi europarlamentare, au fost în 2019, mandat de 5 ani, deci următoarele tot în 2024.

Ce ziceţi, dragilor: vă descurcaţi în cabina de vot cu 7 (şapte) buletine de vot? Ehei, apăi ia’n gândiţi-vă la bucureşteni, care mai au trei buletine şi de la sector (premare şi consilieri de sector, pe lângă ăia generalii).

Dar, în fine, se aude că, în ciuda unei contestaţii admise în 2012 la Curtea Costituţională, cică acuma s-ar fi găsit antidotul. În plus, cică acuma ar fi un consens mai larg pentru aşa ceva. Haideţi însă să vedem cum se aşează lucrurile la Iaşi pe muchea asta a comasării! Nu de alta, dar zău că e interesant. Daţi pentru asta foaia la pulsuleţul următor, pliz!

Bolojan şi Boc versus Alexe şi Chirică: unii hăis, alţii cea

Din ce mai răsuflă pe ici pe colo, liberalii, care s-au tot opus unor alegeri comasate pe motiv că dintr-astea ar ieşi mai umflaţi pesediştii şi nu ei, ar vrea acuma, în mare cădere de credibilitate naţională fiind, să-i pună la tracţiune electorală pe liderii locali care au aşa ceva, gen Bolojan, Boc etc.

Numai că, din ce se bârfeşte, unii ar fi ridicat problema unor candidaţi locali care, în caz de comasare, ar trage partidul în jos, nu în sus. Şi pe cine avem exemple notorii aicea, alţii decât Alexe şi Chirică de la Iaşi? Dar, în fine, dacă ar fi doar asta marea problemă cu comasarea şi tot ar fi bine. Iote, însă, că sunt mai multe, aşa cum vă prezentăm în rândurile ce urmează!

Drame de candidaţi

Problema asta cu comasarea, o fi bucurând ea pe unii, dar cică altora le-a adus mortu’n casă, cum se spune. Motivul principal ar fi acela că, pe lângă calculele electorale care se fac la centru şi care pot da cu minus sau cu plus, ori cu virgulă, unii ronţăitori de ciolănele politice nu vor mai putea candida simultan pe mai multe liste.

Căci, ştiţi cum se făcea: omul se asigura de un post sigur la locale, că acolo-s mai multe disponibile, apoi, dacă prindea ceva şi la generale, bine, dacă nu, tot bine. Ce te faci însă acuma că va trebui să alegi din prima? Na, vedeţi drame adevărate aicea, nu război, inflaţie, facturi mari, alea, alea…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii