Cum ajungeau corăbiile până la Trifeşti? Microexpoziţie: amfore din Prut

joi, 24 decembrie 2020, 02:50
1 MIN
 Cum ajungeau corăbiile până la Trifeşti? Microexpoziţie: amfore din Prut

Începând de ieri, 23 decembrie, publicul ieşean poate vizita o nouă microexpoziţie din seria „Piese de excepţie din colecţiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, tema acesteia fiind „Amfora romană târzie descoperită în albia Prutului”. 

Ieşenii pot vizita această expoziţie până pe 23 martie 2021, aceasta punând, prin intermediul unui artefact, o incursiune tematică în antichitatea târzie şi perioada bizantină timpurie, în timpul împăraţilor Iustinian I şi Iustinus II. Amfora, realizată în sec. VI e.n., în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoţului maritim şi fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, comuna Trifeşti, judeţul Iaşi.

Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerţului la mare distanţă între lumea romano-bizantină şi barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relaţiilor economice, şi nu numai, între populaţia locală şi lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie. Microexpoziţia va putea fi vizitată în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei, din incinta Palatului Culturii, fiind accesibilă între orele 10.00-17.00, de marţi până duminică, cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă. 

Comentarii