Cum ar putea China să transforme actuala criză într-o catastrofă de neimaginat – opinia unui reputat analist american

marți, 24 octombrie 2023, 09:07
4 MIN
 Cum ar putea China să transforme actuala criză într-o catastrofă de neimaginat – opinia unui reputat analist american

În timp ce ochii lumii erau ațintiți asupra ororilor în desfășurare ale celui mai recent război din Orientul Mijlociu, China era ocupată să împingă limitele în Marea Chinei de Sud. Duminică, o navă de pază chineză și o altă navă chineză au lovit o barcă de aprovizionare filipineză și o navă de pază în apele internaționale revendicate de China în jurul Insulelor Spratly. Departamentul de Stat a notat grav că acțiunile chineze "încalcă dreptul internațional", dar China pare să nu fie impresionată.

După cum cititorii acestei coloane știu, cea mai importantă dezvoltare internațională în mandatul președintelui Biden a fost subminarea capacității de descurajare a Americii. Războiul din Ucraina și haosul și vărsarea de sânge din ce în ce mai mare din Orientul Mijlociu demonstrează costurile umane și economice atunci când puterea și politica americană nu mai rețin puterile revizioniste.

Atenția Washingtonului este cu siguranță concentrată asupra amenințării unui război mai larg în Orientul Mijlociu. Costurile umane și economice ar fi semnificative, iar SUA ar putea fi implicate în conflict. Dar dacă eroziunea capacității de descurajare a Americii ar determina pe China și Coreea de Nord să declanșeze războaie în Extremul Orient, ar fi o catastrofă mult mai mare cu ordine de mărime.

În ultimele două săptămâni am fost în documentare – la Pearl Harbor, Tokyo și Seul – și oficialii americani, japonezi și coreeni, precum și specialiștii în domeniul analizei pe care i-am întâlnit, mi-au repetat de nenumărate ori două gânduri. În primul rând, un război pentru unificarea forțată a Taiwanului ar avea consecințe mult mai grave pentru economia mondială decât războiul din Ucraina sau chiar un război regional mai larg în Orientul Mijlociu. În al doilea rând, marginea noastră de siguranță se micșorează: puterea de descurajare a Americii în Extremul Orient este în declin. Deși există unele tendințe favorabile pe termen lung, pentru următorii ani, cel puțin, China și Coreea de Nord sunt susceptibile să găsească mai multe motive pentru a testa voința și puterea SUA și a aliaților săi.

Dacă China decide să realizeze unificarea forțată a Taiwanului, are două opțiuni principale. Poate invada direct insula sau poate încerca să o blocheze. Taiwanul, care importă 97% din aprovizionarea sa cu energie și depinde și de importurile de alimente, este vulnerabil la o astfel de blocadă. Dar Taiwanul nu ar fi singura țară afectată. Indiferent dacă China invadează sau blochează, consecințele regionale și globale ar fi cel mai grav șoc pentru economia mondială de la Al Doilea Război Mondial.

La nivel regional, efectul închiderii Mării Chinei de Sud și a apelor din jurul Taiwanului pentru comerțul internațional ar fi dezastruos. Coreea de Sud și Japonia sunt ambele puternic dependente de importurile de combustibil și alimente. Ambele economii depind de abilitatea marilor companii de producție să importe materii prime și să exporte bunuri finite. Suspendarea comerțului maritim ar pune practic ambele economii în stare de supraviețuire, în timp ce ar face dificilă încălzirea caselor, conducerea mașinilor sau hrănirea copiilor pentru zeci de milioane de oameni.

Nu este deloc improbabil ca Coreea de Nord, văzând o oportunitate în haosul global și regional, să profite de ocazie și să atace într-un moment în care forțele SUA ar avea dificultăți enorme în a-și întări și reaproviziona Sudul.

China ar fi, de asemenea, afectată. Navele nu ar călători prin zone de război către Shanghai, Qingdao sau Tianjin. SUA ar, cel mai probabil, pe lângă sancțiuni, să impună un blocadă împotriva navelor care încearcă să aprovizioneze China cu bunuri considerate importante pentru război.

Pentru restul lumii, aceasta ar însemna o problemă masivă a lanțului de aprovizionare. De la semiconductoarele din Taiwan, vitale pentru multe industrii și produse de consum, până la tot ceea ce produc China, Japonia și Coreea de Sud, produsele din Extremul Orient ar dispărea din inventare și de pe rafturile magazinelor. La nivel global, producătorii de materii prime pentru aceste țări, precum și producătorii de bunuri agricole, cum ar fi soia și cerealele, ar pierde accesul la piețele majore.

Chiar și în timp ce blocajele și blocajele lanțurilor de aprovizionare ar arunca piețele de mărfuri în haos, consecințele financiare ale războiului ar putea pune în fața băncilor centrale ale lumii provocări insurmontabile. Acțiunile ar scădea. Valutele ar fluctua puternic. Piețele datoriei ar exploda pe măsură ce împrumuturile suverane precum cele ale Chinei și Japoniei s-ar confrunta cu condiții de război și corporațiile dependente de economiile asiatice s-ar strădui să-și gestioneze datoriile.

Ademeniți într-o stare de complacere de o lungă perioadă de pace, cei mai mulți dintre noi încă nu au apreciat pe deplin pericolele cu care ne confruntăm. Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și atacul Hamas asupra Israelului ar trebui să fi clarificat faptul că trăim într-o eră în care lucruri de neimaginat pot avea loc peste noapte. În zilele noastre, nu doar că trebuie să învățăm să gândim la ce e de neimaginat, așa cum spunea strategul nuclear Herman Kahn, ci trebuie să ne și pregătim pentru asta. (Walter Russel Mead) – Traducere din Wall Street Journal

Comentarii