Cum ar putea oamenii să meargă din nou pe stadioane, în cinematografe sau teatre fără să se infecteze

joi, 12 noiembrie 2020, 13:54
3 MIN
 Cum ar putea oamenii să meargă din nou pe stadioane, în cinematografe sau teatre fără să se infecteze

Testele Covid-19 „auto-administrate” le-ar putea oferi oamenilor „permise de o zi” pentru a merge la concerte şi evenimente sportive, după ce s-a observat că kiturile de testare de tipul celor folosite în detectarea sarcinilor au identificat nouă din zece persoane din categoria celor mai infectate, scrie The Times.

Prima evaluare a „testelor de flux lateral” care a fost publicată a arătat că acest instrument a detectat trei sferturi dintre cazurile care altfel nu ar fi putut fi identificate după sistemul tradiţional de testare şi urmărire. A apărut, aşadar, speranţa că screening-ul naţional ar putea reduce infecţiile. Miniştrii britanici iau în considerare un program post-carantină de controale la nivel naţional pentru a găsi mai mult de jumătate de milion de persoane infectate în prezent cu coronavirus şi a le izola pentru a reduce numărul cazurilor.

Pe termen mai lung, ei speră că testele rapide auto-administrate regulat ar putea fi folosite pentru a le da oamenilor undă verde de revenire la viaţa normală, prin faptul că în ziua respectivă vor şti că nu sunt infecţioşi. Premierul Boris Johnson a declarat că folosirea testelor de flux lateral este „foarte interesantă” şi „una dintre mănuşile de box pe care sperăm să le folosim pentru a supune această boală – cealaltă este perspectiva unui vaccin”. Public Health England a evaluat 40 de teste diferite de flux lateral în utilizare la persoane fără simptome. Şase dintre ele s-au dovedit precise în laborator, iar unul, realizat de compania americană Innova, este testat în regim pilot la Liverpool.

Deşi testul este mai puţin precis decât testele PCR standard, făcute în laborator, a nimerit 77% din cazurile identificate prin metode obişnuite, potrivit unui raport publicat miercuri. Rata de succes a crescut la 95% pe categoria pacienţilor care prezentau cele mai mari încărcături virale şi despre care se şi crede că sunt cei mai infecţioşi. Oamenii de ştiinţă consideră că celelalte cinci teste sunt susceptibile de a fi la fel de eficiente. Sir John Bell, profesor regius de medicină la Universitatea din Oxford, care a contribuit la evaluarea testelor, a declarat: „Aceste teste ieftine şi uşor de utilizat pot juca un rol major în lupta noastră împotriva Covid-19. Îi identifică pe cei care sunt susceptibili să răspândească boala şi, atunci când sunt utilizate în mod sistematic în testarea în masă, ar putea reduce transmisiile cu 90%. Vor depista boala la un număr mare de oameni care nu fuseseră niciodată testaţi”.

Rata fals pozitivă a fost de trei la o mie, reducând temerea că testarea în masă ar face ca milioane de oameni să fie puşi în izolare degeaba. În zonele cu infecţie redusă, este probabil ca oamenii să fie rugaţi să se izoleze numai dacă un test PCR de urmărire este pozitiv, dar în zonele cu un număr mare de cazuri, falsurile pozitive sunt mai puţin îngrijorătoare.

Numărul de rezultate fals pozitive a scăzut sub unul din o mie când testul a fost administrat de experţi. Deşi în prezent testele de flux lateral trebuie administrate de profesionişti instruiţi, oficialii cred că oamenii pot fi instruiţi să o facă acasă şi lucrează la un manual pentru a se asigura că iau probele şi citesc rezultatele în mod corespunzător. Oficialii sunt optimişti că utilizarea regulată a testelor le va permite în cele din urmă oamenilor să revină la viaţa normală ştiind că nu sunt infecţioşi, deşi va mai fi de lucru înainte ca acest lucru să fie posibil. Experţii au în vedere un sistem de „permise de zi”, în baza cărora persoanelor care au rezultate negative să poată merge la diverse evenimente. Iar alături de un vaccin, ele ar putea contribui la revenirea, în primăvară, la viaţa normală.

Lordul Bethell, ministrul britanic responsabil cu testarea, a declarat că studiile au arătat că „testele cu flux lateral pot fi tehnologia fiabilă şi extrem de sensibilă de care avem nevoie pentru a ajuta la punerea sub control a acestui virus”.>>

SURSA: universul.net

 

 

Comentarii