Cum se fac la Iaşi cărţile pentru viitorul guvern: cine bate şi cine taie?

miercuri, 04 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Cum se fac la Iaşi cărţile pentru viitorul guvern: cine bate şi cine taie?

Pentru că tot ne-au întrebat unii cetitori mai curioşi dacă Iaşul mai poate trage nădejde la vreun post mai de soi prin guvern şi după alegeri, sau va trebui să ne lingem pe buze cu ce-am avut, adicătelea Costel de la Mediu, iaca am tras olecuţă cu urechea pe lângă sediul liberalilor, ca să ne facem o idee, şi să v-o oferim spre lectură şi domniilor voastre. 

Dacă întrebi prin filială, zice-se că ar fi ceva promisiuni pentru un post sau două de minim menistru secretar de stat, ba chiar şi menistru plin, dar undeva unde nu-s aşa de multe parale: la Cultură, Educaţie sau pe-aicea. Iar aceleaşi surse mai spun că cel trimis la încălzire pentru Cultură, de-un par egzamplu, ar fi candidatul Brătescu, ex-şef la Ateneu. Asta e însă pe filiera lui Costel, căci tot prin zona asta se mai zice că trage sfori şi curmeie ca să bage om în faţă şi Chirica, cel vizat fiind Daniel Şandru, ăla cu Centenaru’ de la Premărie.

În altă ordine de idei, cică bătaia cea adevărată pentru posturi în viitorul guvern este pe portofoliile cu bani mulţi, precum dezvoltare, fonduri europene etc., acolo unde şi un secretar de stat valorează cât doi miniştri din ăştia la legătură de cărţi. Acolo, însă, cică stau de pază marii şalăi ai liberalilor. Acolo să vedem noi dacă apucăm ceva, băbăeţ!

Ţeapă ţigănească în politichia din judeţ: vândut de două ori, încasat o dată

O concluziune amară trasă de prin anumite zone ale electoratului ieşean, la mai bine de o lună după alegerile locale, dar cu învăţătură de minte pentru cele generale. Cică la Iaşi votul ţiganilor a fost cu mare şmen: ar fi fost vândut de două ori, iar răsplata s-a încasat numai o dată, şi acolo doar pe jumate.

De exemplu, lui Măricel şi partidoiului ţiganii i-au promis vot masiv în comunităţi, iar la schimb madam Lăcrămioara, aia cu clase de liceu repetate la seral, a primit la schimb post de consilier judeţean pe liste la partidoi. De cealaltă parte, liberalii au negociat votul comunităţilor cu liderii ţiganilor scoşi pe tuşă de partidoi, ştiţi voi de ce famiglie influentă e vorba.

Iar la final, la numărătoare, acolo unde trebuia să câştige liberalii a luat caimacul partidoiul, iar unde partidoiul înfipsese deja steguleţe în coimunităţile cu pricina s-au trezit cu primari liberali aleşi a doua zi. În final, una peste alta, măcar liberalii nu au dat deocamdată nimic, în afară de promisiuni. Deci, sokeres gajiu la parlamentare?

Alegeri şi butoane

Apropo de alegerile de peste Prut, se şuşoteşte pe acolo că cel de care depinde acuma câştigătorul, premarele de la Bălţi Renato Usatîi, ce a obţinut 17% în primul tur şi negociază cui să le ofere simbolic, lui Dodon comunistul sau Maiei proeuropeana, ar avea butoanele în altă parte decât în ţară. Clar, unul e la Moscova. Dar, zice-se, celălalt ar fi la Bucureşti. Mai concret, sora lui e nevasta unuia din cei mai buni prieteni ai lui Klaus, şeful BMW pe România, un neamţ cu origini sibiene. Hopaa?

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii