Cum se trăia la Iaşi în secolul XVI! Expoziţie foarte interesantă la Palatul Culturii

vineri, 08 ianuarie 2021, 02:59
2 MIN
 Cum se trăia la Iaşi în secolul XVI! Expoziţie foarte interesantă la Palatul Culturii

Ieşenii vor putea vizita în mod gratuit, de pe 12 ianuarie, o expoziţie inedită la Palatul Culturii din Iaşi, „Underground Iaşi – Istorii redescoperite“, eveniment expoziţional care are ca punct central descoperirile arheologice din zonele limitrofe ale centrului istoric al Iaşului. Spre deosebire de alte expoziţii similare prezentate la Iaşi, care urmăreau moştenirea religioasă sau aveau ca punct central lumea boierilor, expoziţia vernisată săptămâna viitoare va urmări universul meşteşugarilor şi comercianţilor secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, adică perioada ce a urmat mutării capitalei Ţării Moldovei de la Suceava la Iaşi.

Astfel, cei care vor vizita Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, muzeu aflat în incinta Palatului Culturii, vor putea vedea în perioada 12 ianuarie – 30 iunie obiecte de patrimoniu local, printre cele mai interesante exponate fiind şi un ceas solar de buzunar, realizat în 1591, ce poartă semnătura renumitului creator Hans Trӧschel din Nürnberg, obiect descoperit la Iaşi în 1996. Acesta este expus în vitrina centrală a expoziţiei, existând şi o replică mărită, care înlesneşte înţelegerea modului de funcţionare a respectivului instrument de măsurare a timpului. În conexiune cu această vitrină a fost proiectat un braţ robotic, care simulează lumina solară şi care, practic, reconstituie maniera în care ceasul solar indica ora.

Vernisajul expoziției „Underground Iaşi – Istorii redescoperite“ se va desfăşura în data de 12 ianuarie 2021 la orele 14, cu respectarea normelor de distanţare impuse de pandemia de Covid-19. Evenimentul va fi transmis live atât pe pagina de facebook a instituţiei organizatoare, cât şi pe cea a proiectului, iar accesul în expoziţie va fi gratuit pe întreaga durată de desfăşurare a acesteia.

„Realizată în cadrul proiectului cu acelaşi titlu, expoziţia «Underground Iaşi – Istorii redescoperite» îşi propune să valorifice patrimoniul local descoperit în urma cercetărilor arheologice efectuate în zonele limitrofe ale centrului istoric al Iaşului cu ocazia realizării în ultimele decenii şi chiar în ultimii ani a unor proiecte edilitare. Excursul expoziţional propriu-zis este completat cu informaţii documentare referitoare la acest spaţiu, organizate interactiv, elementele inovatoare regăsindu-se, cu precădere, la nivel de concept“, au subliniat reprezentanţii Palatului Culturii din Iaşi.

Un alt aspect inedit al expoziţiei îl reprezintă integrarea mai multor tehnici şi tehnologii de ultimă generaţie, care completează discursul istoric şi care ajută la înţelegerea modului în care oamenii trăiau la Iaşi în urmă cu câteva sute de ani. Totodată, o serie de vitrine din cadrul expoziţiei „prind viaţă“ în momentul în care cineva se apropie de ele, exponatul prezentat fiind completat de o serie de informaţii care apar pe un ecran.

Comentarii