De Business

Punem punctul pe știi

De la Ana la Caiafa între unităţi fiscale: micii întreprinzători ajung să primească TVA-ul înapoi din mâna judecătorilor

sâmbătă, 10 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 De la Ana la Caiafa între unităţi fiscale: micii întreprinzători ajung să primească TVA-ul înapoi din mâna judecătorilor

Un mic întreprinzător din Lungani are de recuperat de la stat 8.400 de lei ca TVA de opt ani. Fiscul judeţean a fost de acord cu plata, dar inspectorii din Târgu Frumos se opun. Aceleaşi norme sunt interpretate diferit de cele două unităţi fiscale. Când a fost însă vorba să se încaseze de la acelaşi întreprinzător zeci de mii de lei ca TVA, inspectorii fiscali s-au înţeles perfect.

Micul întreprinzător, o întreprindere individuală sătească a depus în ianuarie 2020 decontul de TVA aferent trimestrului IV din 2019, solicitând rambursarea a 69.000 lei. A urmat un control fiscal anticipat, în urma căruia i-a fost admisă la rambursare doar suma de 15.500 lei. Contestaţia prin care cerea şi restul de 53.500 lei i-a fost respinsă, inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice invocând prescrierea dreptului de deducere a TVA.

În cadrul aceleiaşi contestaţii, întreprinderea individuală a solicitat şi îndreptarea unei erori a inspectorilor fiscali datând din 2015, prin care trebuia să primească o diferenţă de 8.411 lei. Reprezentanţii DGFP s-au declarat de acord, solicitând întreprinzătorului să ceară din nou banii la următorul decont de TVA. Aşa a şi făcut, dar Fiscul local a văzut lucrurile altfel. Serviciul Fiscal Orăşenesc Târgu Frumos a refuzat plata, invocând faptul că suma solicitată nu coincide cu înregistrările proprii din evidenţele fiscale, care menţionau o sumă de doar 245 lei. În această situaţie, micul întreprinzător s-a adresat justiţiei.

Magistraţii Tribunalului au avut de stabilit adevărul, în condiţiile în care două unităţi fiscale se contraziceau. „Din analiza celor două decizii (respectiv cea de soluţionare a decontului TVA şi cea de soluţionare a contestaţiei), instanţa constată că poziţia intimatelor este una contradictorie, iar deciziile fiscale nu sunt motivate corespunzător. Instanţa nu poate omite că într-un alt act fiscal emis anterior de către acelaşi organ fiscal, cu referire strict la aceeaşi sumă, pârâta a invitat reclamanta să depună un alt decont TVA, operaţiune pe care reclamanta a îndeplinit-o doar pentru a primi un nou răspuns negativ şi nejustificat temeinic”, au constatat judecătorii.

Ei au apreciat că rezultatele inspecţiei fiscale efectuate de către DGFP sunt cele care trebuie luate în considerare. Prin urmare, au dispus ca DGFP şi SFO Târgu Frumos să returneze 8.656 lei, respectiv sumele ce apăreau ca datorii ale statului faţă de întreprinderea individuală în evidenţele de la Iaşi şi din Târgu Frumos.

 

 

Comentarii