Ca să nu-şi infecteze familiile cu noul coronavirus

De teamă să nu-și infecteze familiile, 100 de cadre medicale din Iași se mută de acasă

vineri, 03 aprilie 2020, 02:00
7 MIN
 De teamă să nu-și infecteze familiile, 100 de cadre medicale din Iași se mută de acasă

Căminul T20 din campusul Tudor Vladimirescu este plin. Aici sunt în jur de 60 de cadre medicale. Cei de la Spitalul de Infecţioase au 35 de locuri pregătite la hotelul Inspectoratului Şcolar.

Ieri, la Iaşi, după ce Grupul de Comunicare Strategică a reluat informarea cazurilor pe judeţe, 54 de persoane erau confirmate cu COVID 19. Judeţul nostru se află la mijlocul clasamentului în ţară la număr de teste pozitive, pe primul loc aflându-se Suceava cu peste 700 de persoane infectate şi Bucureştiul cu peste 500 de pacienţi pozitivi. Dintre cei 54 de pacienţi din Iaşi, doi sunt angajaţi la Aeroportul Internaţional.

În acelaşi timp, tot mai multe cadre medicale care se află în lnia întâi a frontului de luptă cu noul coronavirus şi-au arătat intenţia de a nu se mai întoarce acasă pentru a nu-şi pune familia în pericol. Echipamentele de protecţie care ajung de la o săptămâna la altă, dar şi numărul necunoscut de asimptomatici cu care pot intra în contact i-au determinat pe mulţi dintre medici să ia decizia de a se mută de acasă. Surse oficiale au declarat că deja locurile de la căminul T20 din campusul Tudor Vladimirescu puse la dispoziţia cadrelor medicale de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ sunt ocupate. În cămin, există pentru medici 28 de camere, dintre care 24 sunt pentru două persoane şi patru pentru trei persoane. În total este vorba de 60 de locuri.

De la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, ieri, îşi schimbaseră domiciliul şase medici, o parte fiind de la Secţia de ATI. „Sunt şase medici care au ales să stea în căminul din Tudor Vladimirescu, şi vor mai veni. Recurg la acest gest pentru că vor să-şi protejeze familiile. Mulţi au părinţi acasă sau copii şi le este frică pentru aceştia, normal. E o măsura de prevenţie“, a declarat Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Cadrele medicale de la cea mai expusă unitate medicală din Iaşi, respectiv de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, încă nu au ales să renunţe la a mai merge acasă, dar se fac deja liste. „Avem cam 35 de doritori. Am obţinut de la Primărie hotelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. La amenajarea camerelor, care arată impecabil, ne-a sprijinit şi preotul Florin Chirilă de la Biserica Iulian din Tars, din campusul Tudor Vladmirescu, care a făcut o donaţie în produse de igienă, respectiv şampon, gel de duş, pastă de dinţi şi aşa mai departe. Am aranjat foarte bine astfel încât cadrele noastre să aibă un spaţiul decent în care se pot odihni după orele de muncă, atunci când vor alege să se izoleze de familie tocmai pentru a nu o pune în pericol. Este un gest absolut normal, toţi avem familii şi cu toţi vrem că cei de acasă să fie puşi la adăpost, fără dubii“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul de la Infecţioase.

În continuare, la Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase, toate cele 9 paturi sunt ocupate, doi dintre pacienţi aflându-se în stare gravă. La nivelul spitalului, mai există aproximativ 60 de locuri pentru formele uşoare şi medii. „Din ceea ce am observat, creşterile sunt de 200-350 de noi infectaţi pe zi, pe ţară. Sigur că acestă cifra va creşte, dar ne dorim şi este important ca această creştere să fie liniară, să nu fie explozivă de la o zi la alta, astfel încât noi să putem coordona, să ne putem organiza pentru a putea supraveghea toţi pacienţii aşa cum trebuie. De aceea facem un apel la cetăţeni să stea în casă, să nu se deplaseze decât dacă cu adevărat trebuie să o facă“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

La Spitalul „Sfântul Spiridon“, medicii lucrează „cu arma la picior“

Între timp, şi Spitalul „Sfântul Spiridon“ se pregăteşte pentru eventualitatea în care vor trebui să primească pacienţi COVID 19 pozitiv, dar care suferă de alte patologii. Ca niciodată, în acest moment, există doar 172 de pacienţi internaţi şi un număr de trei ori mai mare de medici.

S-a ajuns la această situaţie după ce au fost sistate internările, rămânând în spital doar urgenţele medicale. Astfel, dintre cei 172 de internaţi, 27 se află la Terapie Intensivă, restul la Cardiologie, Institutul de Gastroenterologie, dar şi câte 3-4 în restul secţiilor. „În contextul acesta am luat decizia de a face o dezinfecţie terminală, acolo unde se poate, şi se poate sigur. Pentru că suntem spital de urgenţă, ne-am făcut stocuri de echipamente de protecţie, respectiv măşti, mănuşi, viziere, halate, combinezoane complete tip ISU. Avem de exemplu 350 de viziere în stoc şi mai vin alte 400 şi 560 de combinezoane, şi mai vin 2.500. Singura problemă, dar am discutat cu furnizorul, este că au venit cam multe mărimi mici la combinezoane. Am primit în schimb asigurări că se va rezolva“, a declarat Ioan Bîrliba, managerul spitalului.

Tot în contextul în care spitalul este nevoit să trateze pacienţi cu COVID 19, dar care suferă şi de alte boli, s-a decis amenajarea unor secţii destinate strict pentru aceştia. „Avem două tronsoane pregătite. Unul este la Secţia Clinică a II-a Medicală. Aici am amplasat în faţă două corturi pe post de vestiare. Cadrele medicale, când intră în tură, aici se vor schimba de toate hainele de acasă şi vor îmbrăca acele combinezoane şi restul echipamentului de protecţie pe care îl vor purta tot timpul în cele opt ore de muncă. Pe partea chirurgicală am alocat două etaje la Chirurgie Generală, cu intrare şi ieşire separată pentru cazurile respective. Acolo merg doar pacienţii cu suspiciune de COVID 19. În timpul operaţiei i se prelevează probe pacientului. Se dau în lucru imediat. Dacă testul este negativ, lucrurile merg normal, iar dacă este pozitiv, acesta este dus în rezerva special amenajată“, a adăugat Ioan Bîrliba.

Pentru că au rămas fără pacienţi, conducerea le-a sugerat cadrelor medicale să îşi ia, dacă vor, concediu de odihnă în această perioadă. „Mesajul meu a fost următorul către şefii de secţie, să aibă un program flexibil. Cine poate şi cine vrea, e liber acum la concediu de odihnă, cu menţiunea ca, la momentul în care sunt chemaţi, să revină imediat. Cu alte cuvinte, să fie cu arma la picior“, a mai spus Ioan Bîrliba.

Pacienta de la Suceava, plimbată între spitale pentru că nu s-a respectat protocolul

Ioan Bîrliba a subliniat că, până acum, nu a fost refuzat niciun pacient din judeţul Suceava, judeţ cu numărul cel mai mare de infectări, principalul focar fiind chiar la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Ioan cel Nou“. Cu toate acestea, în urmă cu două zile, managerul Spitalului Municipal din Rădăuţi, Traian Andronache, a reclamat că o clinică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a refuzat duminică noaptea să primească o pacientă din judeţ.

Femeia fusese operată la SJU Suceava pe data de 17 martie de medici care fuseseră ulterior confirmaţi cu infecţie cu noul coronavirus. Pacienta care prezenţa inclusiv simptome specifice trebuia reoperată, însă medicii de la Spitalul din Rădăuţi au refuzat să facă acest lucru. „Am trimis pacienta la Iaşi cu ambulanţa, şi ei mi-au trimis-o înapoi, la ora 1,30 că s-o operăm aici. Noi am testat tot colectivul şi nu avem niciun cadru medical pozitiv, şi vrem să rămână aşa. Nu ştiu de ce a fost refuzată pacienta. În schimb este sigur că la acea dată nu era intrată Ordonanţa Militară care califică ca fiind faptă penală refuzul unui pacient. Am trimis-o la Iaşi la indicaţiile DSP Suceava“, a declarat Traian Andronachi, managerul Spitalului Municipal din Rădăuţi.

Pe de altă parte, Spitalul din Rădăuţi a fost pentru câteva zile unitatea medicală care a asigurat urgenţele pentru întreg judeţul Suceava, deoarece UPU de la SJU Suceava a fost închis. La Iaşi, versiunea este însă cu totul alta, respectiv nu s-ar fi respectat protocoalele. „Nu s-a solicitat aviz aşa cum prevede ordinul de transfer al pacientului. Pentru pacienţii care se transferă, trebuie să ceri un aviz telefonic. Pacienta nu era într-o stare în care să îi fie pusă viaţa în pericol. A fost văzută de echipa de la chirurgie şi a fost retrimisă către echipa de la Suceava care a operat-o, respectiv cea de la SJU Suceava. Au fost în permanentă pacienţi de la Spitalul din Suceava care au venit cu aviz, cum a fost cazul pacientei cu ischemie la membru inferior, pe care colegii de la chirurgie au văzut-o şi au trimis-o la chirurgie vasculară unde a fost operată şi s-a dovedit a fi infectată cu noul coronavirus. Aceasta din urmă a fost transferată ulterior la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce i-a fost salvat piciorul. Au fost deci mulţi pacienţi care au venit şi au fost primiţi. În cazul de la Rădăuţi nu s-a respectat protocolul de transfer“, a declarat Diana Cimpoesu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Comentarii