De Ziua Ursului revine dorința uciderii. Ministrul Mediului, despre otrăvirea ca soluție

miercuri, 02 februarie 2022, 12:57
3 MIN
 De Ziua Ursului revine dorința uciderii. Ministrul Mediului, despre otrăvirea ca soluție

La câteva zile de la publicarea anchetei despre cum a evoluat populația carnivorelor mari, ministrul Mediului, Tanczos Barna a acceptat un interviu în exclusivitate pentru StrictSecret.ro în care a confirmat datele prezentate de această publicație și ne-a explicat cum celelalte state din Uniunea Europeană refuză să primească din surplusul de populație al urșilor, rezumându-se doar la sfaturi.

Mihaela Trif: Am înțeles că s-au întreprins măsuri prin care ați invitat și ați cerut ajutorul altor state, care să primească populație de urși din România, dat fiind că noi, un singur stat, după cum am aflat și din conferința de la Brașov, găzduim 60% din populație.

Tanczos Barna: Din partea celorlalte state membre primim doar sfaturi, nu am primit niciodată niciun răspuns pozitiv la oferta noastră de a transfera în acele state membre exemplare de urs.

Mihaela Trif: De ce?

Tanczos Barna: Pentru că nu vor. Punct. Nu vor.

Mihaela Trif: Ce sfaturi vă dădeau?

Tanczos Barna: Poftim?

Mihaela Trif: Ce sfaturi primeați?

Tanczos Barna: Să gestionăm corect populația de urs conform Legii și conform Directivei (n.red Directiva Habitat). Nu dorește nici Germania, nici Franța, nici Austria, nici celelalte state, nici Elveția, bine – Elveția nu e stat membru, dar nimeni nu dorește exemplare de urs. Cei care au, au o problemă din ce în ce mai mare cu creșterea populației indiferent dacă vorbim de Suedia, de Finlanda, de Slovenia, de Polonia, peste tot există această problemă a creșterii treptate a populației de urs și odată cu creșterea populației vin și problemele. Și cei care nu au, au împușcat ultimul exemplar acum 90 de ani sau acum 100 de ani, nu mai vor să vadă picior de urs pe teritoriul statului respectiv. (…)

Mihaela Trif: În perioada de research chiar am introdus la sfârșitul materialului un fragment din interviul pe care Gabriel Păun l-a dat la RFI, în care explica, că el s-a întâlnit cu o ursoaică cu pui în pădure și că a știut cum să se comporte: a bătut de două ori din palme ca ursul să își dea seama de prezență străină și ursoaica a fugit de el. Și zicea că noi toți ar trebuie să știm cum să ne comportăm cu ursul. Mi s-a părut atât de imprudent să poți să spui asta pe un post național, el fiind unul dintre cei mai influenceri în domeniul acesta al Mediului.

Tanczos Barna: El a făcut cel mai mult rău. El în acest domeniu a făcut cel mai mult rău. Cu subiect și predicat, pentru că lasă impresia că această problemă se poate rezolva bătând din palme, așa cum spune el. Te vezi cu ursul în pădure, bați de două ori din palme și vine zâna bună și a plecat acasă. Și este un inconștient cras.

Mihaela Trif: Și, din păcate, nu e singurul.

Tanczos Barna: Da, sunt mulți. Și dacă mă duc pe la sloveni ei spun același lucru. Că trebuie pe furiș să aprobe legi pentru a mai împușca 100 de exemplare pentru că nu se mai poate. Dacă mergem la finlandezi, ei nu mai știu ce să facă, au în anumite zone creștere cu 20% din populație. Și noi trebuie să facem o zonare. Asta este cel mai important. Pentru că problemele nu sunt la fel în toate zonele. Sunt probleme unde sunt zone unde problemele au fost rezolvate. Nu există urs! Zona Caraș-ului nu e nicio problemă. Zona Bacău, partea de est din Carpații Orientali. De la Vrancea până la Neamț, până sus, nu e nicio problemă.

Mihaela Trif: Și cum credeți că s-au rezolvat lucrurile acolo, că am înțeles că nicio relocare nu a fost de succes?

Tanczos Barna: Cu otrăvire. Cu otrăvire. Și gata.

Citiți interviul integral pe strictsecret.ro.

Comentarii