De Sănătate

Punem punctul pe știi

Defibrilatorul cardiac implantabil

miercuri, 28 februarie 2024, 08:05
2 MIN
 Defibrilatorul cardiac implantabil

Dr. Andreea-Maria Ursaru, medic specialist Cardiologie, Arcadia: Defibrilatorul cardiac implantabil este un dispozitiv care monitorizează continuu ritmul inimii, emițând o descărcare electrică foarte scurtă (șoc electric) la detectarea unui ritm ventricular rapid, cu potențial fatal (care ar putea cauza stop cardiac).

Există 3 tipuri de defibrilatoare cardiace:
• defibrilatorul cardiac unicameral, care trimite impulsuri electrice către ventriculul drept și prezintă capacitate de defibrilare (șoc intern), fiind compus din generator de puls și o sondă de defibrilare plasată la nivelul ventriculului drept;
• defibrilatorul cardiac bicameral, care transportă impulsuri electrice la atriul și ventriculul drept al inimii pentru a corela contracțiile dintre cele două camere, fiind compus din generator și două sonde, dintre care una cu funcție de stimulare (cea atrială), una cu funcție suplimentară de defibrilare (cea ventriculară);
• defibrilatorul cardiac tricameral/biventricular (terapie cunoscută și ca terapie de resincronizare cardiacă – CRT) este destinat în principal persoanelor cu insuficiență cardiacă refractară la tratamentul medicamentos și bloc major de ram stâng și presupune, pe lângă electrozii situați în atriul drept și ventriculul drept, implantarea unei a treia sonde, într-o venă situată în dreptul ventriculului stâng, în vederea resincronizării contracției cardiace. Avantajele CRT constau în ameliorarea funcției cardiace și a simptomelor insuficienței cardiace.
 
Menționăm și defibrilatoarele subcutanate (sICD), care funcționează practic în același mod ca defibrilatorul clasic, însă întregul sistem este plasat subcutanat, fără accesarea sistemului venos în vederea implantării sondelor intracavitare (la nivelul cordului).
 
Atunci când detectează ritmuri cardiace rapide, amenințătoare de viață, defibrilatorul cardiac poate alege dintre cele 3 tipuri de terapii disponibile:
ATP (Antitachycardia Pacing), care presupune una sau mai multe serii scurte de impulsuri electrice mai rapide decât tahicardia detectată (stimulare cardiacă cu frecvență crescută), în încercarea de a reduce tulburarea de ritm;
cardioversie, care presupune unul sau mai multe șocuri electrice de energie  redusă;
defibrilare, care presupune unul sau mai multe șocuri electrice de energie  crescută.
 
De asemenea, defibrilatorul cardiac implantabil funcționează și ca:
• stimulator cardiac: în cazul în care pacientul prezintă frecvență cardiacă scăzută sau pauze în activitatea cardiacă, defibrilatorul trimite impulsuri electrice care declanșează contracția cardiacă;
• dispozitiv de monitorizare continuă a activității cardiace, stocând sub forma unor electrocardiograme intracavitare episoadele de tahiaritmii cardiace cu sau fără necesar de terapie, precum și terapiile aplicate în caz de necesitate; acestea sunt vizualizate de către medic la controlul defibrilatoarului.
Stimularea cardiacă, respectiv terapiile de tip ATP nu sunt  disponibile în cazul defibrilatoarelor subcutanate, acestea fiind lipsite de capacitatea de a declanșa contracția cardiacă și fiind indicate doar unor anumite categorii de pacienți.
 
La Spitalul de Cardiologie Clinică și Intervențională Arcadia se pot implanta, interoga și programa defibrilatoare cardiace. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Comentarii