Diliii satului – Umblau cu organele genitale în vânt pe căruţă şi băteau pe cine prindeau. Gaşca dementă a ajuns la bară

marți, 23 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Diliii satului – Umblau cu organele genitale în vânt pe căruţă şi băteau pe cine prindeau. Gaşca dementă a ajuns la bară

Un grup de scandalagii care a terorizat Costuleniul a dat ochi cu judecătorii. Şase indivizi au fost trimişi în judecată pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, rănirea sau schingiuirea animalelor şi distrugere. Ritmul lent al anchetei şi al procesului a făcut ca o bună parte dintre acuzaţii să fie anulate din cauza prescripţiei răspunderii penale. Doar trei inculpaţi au fost condamnaţi până la urmă, dar au primit pedepse cât pentru toţi.

Gaşca judecată de magistraţii din Răducăneni a fost formată din Alexandru-Emanuel Rotaru, Sebastian Andrei Dumitriu, Constantin Niţă, Emil-Andrei Rotaru, Ioan Crudu şi Ştefănel-Adrian Belţ. Cea mai veche faptă reţinută de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni s-a petrecut în iulie 2014. O femeie de 74 de ani a auzit scandal pe drum şi i-a văzut pe fraţii Rotaru ţipând, urlând şi înjurând ca la uşa cortului. Când au văzut-o la gard, cei doi s-au dezbrăcat de pantaloni şi lenjeria intimă, arătându-i femeii organele genitale. Apoi s-au aplecat, expunându-şi partea dorsală. Comportamentul aberant al celor doi a fost provocat de faptul că, puţin mai înainte, fiul femeii le dezlegase calul pe care îl priponiseră să pască pe terenul acesteia.

Într-o seară de la începutul lui noiembrie 2016, Alexandru Rotaru, Niţă şi Dumitriu au atacat o fermă de la o margine de sat, aruncând spre locuinţa angajaţilor şi în depozitul de furaje câte o sticlă incendiară. Focul a putut fi stins, nu înainte însă de a provoca pagube evaluate de fermier la 20.000 lei. În aprilie 2017, gaşca a provocat două scandaluri în Costuleni, atacând un automobil şi agresând-o verbal pe o asistentă veterinară. Vina femeii era că o oaie a lui Alexandru Rotaru, tratată de aceasta, murise. Automobilistul fusese atacat fără niciun motiv special, ci doar din amuzament.

O lună mai târziu, fraţii Rotaru, Niţă, Crudu şi Belţ se deplasau cu o căruţă spre cimitir, pentru a monta o cruce de fier la mormântul unei bunici a primilor. Pe drum, băuţi fiind, au provocat scandal, acostând trecătorii şi înjurându-i. Pentru a-şi mâna calul, l-au lovit pe acesta în trei rânduri cu crucea metalică. În cimitir, au continuat să aibă acelaşi comportament, insultându-i pe cei prezenţi în incintă şi ascultând muzică la un volum ridicat. Scandalul a durat aproximativ o oră şi jumătate, interval în care cei cinci au făcut şi un filmuleţ pe care l-au postat pe YouTube pentru a se lăuda. Ulterior, în faţa instanţei, Alexandru Rotaru a povestit că era prea beat în acea zi pentru a-şi aminti mare lucru, dar reţinuse că o femeie nu-i răspunsese la salut şi explicându-şi astfel comportamentul. Pe parcursul aceleiaşi luni, Emil Rotaru a provocat şi el două scandaluri în comună după tipicul deja aplicat, dezbrăcându-se în prezenţa unor femei. În iunie 2017, fraţii Rotaru au atacat cu bâtele un grup de ieşeni care străbătea satul în căutare de fier vechi. Acuzându-i că ar fi cumpărat fier de la una dintre locuinţele lor şi nu a plătit destul, le-au răsturnat cele patru căruţe şi le-au lovit caii cu bâtele. Localnicii aflaţi în preajmă nu au avut curajul să intervină.

Cei şase au fost trimişi în judecată în noiembrie 2019. Pentru majoritatea infracţiunilor, răspunderea penală s-a prescris însă în perioada 2019-2022, iar unii dintre acuzaţi au fost scoşi din cauză. Magistraţii Judecătoriei l-au mai putut condamna doar pe unul dintre fraţii Rotaru, Alexandru. Acesta a fost condamnat la 2 ani şi jumătate de închisoare. Nu se afla însă la prima ispravă şi nici la prima condamnare. Ca recidivist, liberat condiţionat, a fost condamnat în cele din urmă la 8 ani şi 5 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Constantin Niţă a primit aceeaşi pedeapsă iniţială. Contopită cu cele primite pentru fapte mai vechi, a rezultat o pedeapsă finală de 3 ani, 7 luni şi 10 zile de detenţie. Sebastian Dumitriu a scăpat cu doar doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa nu este încă definitivă, Rotaru şi Niţă declarând apel. 

Comentarii