Ciudăţeniile referendumului

Din 5 ieşeni care au semnat, doar unul este din municipiu

vineri, 05 octombrie 2018, 01:50
3 MIN
 Din 5 ieşeni care au semnat, doar unul este din municipiu

Din 117.500 de semnături, doar 24.000 sunt din oraşul Iaşi. Şi „viteza“ în care au fost strânse semnăturile e stranie. În ianuarie 2016, din 825.000 de semnături la nivel naţional, 100.000 erau din judeţul nostru.

Aproape 80% dintre semnăturile strânse de Coaliţia pentru Familie în Iaşi provin din localităţile din afara municipiului reşedinţă de judeţ. „Ziarul de Iaşi“ a aflat numărul de semnături pe care Coaliţia susţine că l-a strâns, acum trei ani, la nivelul judeţului Iaşi: peste 117.500 de semnături, circa 4% din totalul semnăturilor de la nivel naţional. Ţinând cont de numărul strâns în municipiul Iaşi (aproape 24.000), rezultă că peste 93.500 de ieşeni din judeţ au vrut ca referendumul din weekend să aibă loc. Numărul total de semnături din judeţ ne-a fost comunicat de către un reprezentant al Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie (APOR) Iaşi, ONG implicată, alături de alte organizaţii, în campania de strângere de semnături la nivelul Iaşului. Reprezentantul APOR Iaşi, Otilia Istrate, nu ne-a putut preciza şi numărul de semnături valide la nivelul judeţului.

Peste 3.400 de semnături invalidate în municipiul Iaşi

După mai multe zile de insistenţe şi unele informaţii în contradictoriu, Primăria Iaşi ne-a pus la dispoziţie numărul de semnături strâns la nivelul municipiului: 23.936. Dintre acestea, 20.531 au fost validate, iar restul (3.405) au fost invalidate, potrivit actualului director al Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei (DLEP), Marius Bodoga. Cei 20.531 de semnatari din municipiu reprezintă 6,5% din totalul ieşenilor care sunt aşteptaţi în weekend la urne să-şi exprime opţiunea de vot. Numărul de semnături pe care Coaliţia pentru Familie susţine că l-a înregistrat la Iaşi (117.500) ridică unele semne de întrebare. În ianuarie 2016, un lider al Coaliţiei spunea că în judeţul Iaşi erau strânse atunci „peste 100.000 de semnături“ dintre cele 825.000 existente la nivel naţional. Patru luni mai târziu, numărul a sărit brusc la 3 milioane de semnături, respectiv o creştere de 264%. În acelaşi timp, la Iaşi, creşterea înregistrată a fost de doar 17%. În ianuarie 2016 a fost singurul moment în care Coaliţia a prezentat o situaţie legată de Iaşi cu privire la numărul de semnături.

Puteţi obţine un nou buletin în regim de urgenţă

Organizarea referendumului permite alegătorilor ce nu au actul de identitate în regulă să-l schimbe în weekend. DLEP a anunţat un program de lucru extins în zilele de sâmbătă şi duminică (7.00 – 21.00) pentru eliberarea de cărţi de identitate. „Deşi eliberăm acte de identitate în regim de urgenţă, cetăţeanul are obligaţia să prezinte toate documentele necesare, în funcţie de motivul solicitării“, a spus directorul DLEP. Actul va fi eliberat în regim de urgenţă, în ideea în care beneficiarul poate merge să-şi exprime opţiunea de vot la referendum. La nivelul judeţului au fost organizate 736 de secţii de votare, iar paza acestora va fi asigurată de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră. Pe listele permanente sunt înscrişi 767.408 de alegători, iar pentru ca Iaşul să treacă pragul de 30% (necesar la nivel naţional pentru validarea referendumului), trebuie să vină la vot cel puţin 230.223 de persoane. Până acum, la Biroul Electoral Judeţean nu au fost sesizate incidente majore. Demn de menţionat că aproape 200 de şefi de secţii de votare au fost înlocuiţi pe parcursul acestei săptămâni, respectiv un sfert din totalul preşedinţilor. 

 

 

Comentarii