De Sănătate

Punem punctul pe știi

Directorii spitalelor ieşene aşteaptă controalele la secţiile ATI

marți, 17 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Directorii spitalelor ieşene aşteaptă controalele la secţiile ATI

Managerii spitalelor din Iaşi care au secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) aşteaptă controlul anunţat la finalul şedinţei de urgenţă care a avut loc zilele trecute la Guvern, în urma tragediei de sâmbătă seară de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, însă nu ştiu exact în ce va consta. Tragedii precum cea de la Piatra Neamţ se pot repeta şi în alte spitale având în vedere că, mai ales în perioada pandemiei, aparatura medicală din aceste secţii este folosită la capacitate maximă. 

La Spitalul de Recuperare din Iaşi, în momentul de faţă, secţia ATI este destinată cazurilor grave de pacienţi COVID, cele cinci paturi fiind ocupate constant de astfel de bolnavi. Ec. Carmen Cumpăt, managerul unităţii medicale spune că secţia ATI a fost dată în folosinţă în anul 2017 şi că are autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), precum şi o autorizaţie temporară de la Direcţia de Sănătate Publică.

"Inclusiv staţia de oxigen are reviziile făcute la zi, nu ar trebui să fie probleme în urma controlului, este un sector nou acolo. Când am transformat secţia ATI pentru pacienţii COVID am fost lăsaţi să ne organizăm cum considerăm că este în regulă şi am luat personal medical şi din Clinica de Ortopedie pentru că activitatea a fost redusă acolo. Spunem noi că suntem un caz fericit faţă de alte secţii, avem patru medici ATI angajaţi şi încă un medic detaşat de la Institutul Regional de Oncologie, a fost aprobată şi o linie de gardă temporară. Aşadar, acum avem personal medical şi pregătim prin rotaţie şi alt personal", a explicat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

Managerul Spitalului de Copii "Sf. Maria" a precizat că, în momentul actual, partea de spital care este reabilitată este conform ultimelor standarde ale ISU, existând sistem de ventilaţie, sisteme de alertă în caz de incediu, însă activitatea medicală încă nu a fost mutată în acea zonă. "Era bine dacă reuşeam să fim mutaţi în partea reabilitată a spitalului, pentru că acolo există tot ce trebuie, sperăm ca în două-trei săptămâni să ne putem muta", a precizat ec. Corneliu Mihai.

La Spitalul de Neurochirurgie, managerul spune că aparatura medicală din secţia ATI este verificată periodic, iar secţia a fost modernizată la începutul acestui an. "În spital există un sistem de senzori de fum în total spitalul care este funcţional, avem inclusiv aviz ISU de doi ani de zile. De asemenea, avem centură de apă în jurul spitalului, hidranţii sunt funcţionali, iar periodic se face trainingul personalului. Aparatura este într-adevăr foarte folosită în această perioadă, dar este verificată periodic de firmele de service, nu folosim niciun aparat care nu este conform", a precizat dr. Lucian Eva.

 

 

Comentarii