Dirijoarea Corului Juniorii Operei revine după ce a fost dată afară de Rancea

sâmbătă, 08 ianuarie 2022, 02:57
4 MIN
 Dirijoarea Corului Juniorii Operei revine după ce a fost dată afară de Rancea

Raluca Zaharia, fostul dirijor al Corului Juniorii Operei, a câştigat în instanţă dreptul de a reveni în funcţia pe care a ocupat-o în ONR, timp de opt ani. Sentinţa nu este însă definitivă, magistraţii stabilind un termen de 10 zile pentru depunerea apelului. Actuala conducere a ONRI spune că va analiza situaţia cu Departamentul Juridic şi că apreciază activitatea depusă de Raluca Zaharia, ca profesionist în toate proiectele pe care aceasta le-a derulat.

Raluca Zaharia s-ar putea întoarce la ONRI, iar Corul Juniorii Operei ar reveni pe scenă. Magistraţii Tribunalului Iaşi au anulat decizia de concediere a acesteia, semnată în martie 2020 de fostul manager ONRI, Beatrice Rancea.

“Admite, în parte, contestaţiile conexe formulate de Sindicatul ARTIS Moldova în numele şi pentru contestatoarea Raluca Zaharia în contradictoriu cu intimata Opera Naţională Română Iaşi. Anulează decizia de concediere nr. 48/11.03.2020 emisă de intimată. Obligă intimata la reintegrarea contestatoarei în funcţia deţinută anterior emiterii deciziei contestate. Obligă intimata să achite contestatoarei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat din momentul încetării raportului de muncă şi până la reintegrarea efectivă în funcţia deţinută anterior, precum şi dobânda legală de la dată scadenţei fiecărui salariu şi până la plata efectivă. Respinge cererile privind plata stimulentului de inserţie şi daunele morale în cuantum de 5000 euro. Obligă intimata să plătească contestatoarei cheltuieli de judecată în suma de 1500 lei (onorariu de avocat). Ia act că intimata a precizat că va solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul Iaşi”, se precizează în soluţia dată pe scurt.

Şanse mari să revină pe scenă

Fostul dirijor al Corului Juniorii Operei spune că nu ştie cum va proceda în continuare şi că aşteaptă o reacţie a conducerii interimare a ONRI.

“Pentru mine a fost un zbucim enorm. A fost un dosar cu sute de pagini, a fost o luptă lungă pentru că, la fiecare termen, avocatul ONRI mai depunea un act în instanţă, mai aducea un martor. Au încercat inclusiv să anuleze concursul pe care l-am susţinut în 2011 şi pe care l-am luat cu notă maximă”, a declarat Raluca Zaharia.

În acest moment, Raluca Zaharia este dirijorul Corului de Copii al Municipiului Iaşi, un proiect de suflet şi pentru care a găsit sprijin la Primărie, un proiect care implică, spune ea, educaţia prin cultură pentru cei mici din medii defavorizate.

“Dacă va fi să mă întorc la ONRI, voi rămâne în continuare şi cu acest proiect. Sunt două proiecte distincte care vor funcţiona în paralel, dacă se doreşte”, a spus Raluca Zaharia.

Conducerea interimară a ONRI a spus că încă nu poate lua o decizie în legătură cu fostul dirijor al Corului Juniorii.

“Nu am primit deocamdată nicio comunicare oficală de la Tribunal, dar ce pot să spun este că voi discuta cu departamentul Juridic această situaţie şi care sunt caile legale de urmat. Eu, personal, apreciez foarte mult munca Ralucăi Zaharia, atât cea pe care a depus-o cât a condus Corul Juniorilor, cât şi cea pe care o depune acum”, a declarat Daniel Şandru, managerul interimar al ONRI.

1 million de lei daune pentru foşti angajaţi

Procesul Ralucăi Zaharia nu este singurul pierdut în ultimii ani de către ONRI, când la conducerea instituţiei s-a aflat Beatrice Rancea. Dan Berehoi, maestru de balet a contestat în instanţă evaluarea performanţelor sale şi a câştigat. Florin Stănilă, balerin, a atacat decizia de neprelungire a contractului de muncă şi, la fel, a câştigat. Prim-solista Cristina Simionescu sau Irina Scafariu au depus plângere în instanţă pentru că li s-a îngrădit dreptul la muncă, şi au câştigat. Vlad Mărculescu, prim-solist al Corpului de Balet, a fost concediat pe motive disciplinare, dar şi-a câştigat în instanţă dreptul de a reveni pe scena ONRI. La fel şi Alina Gheorghiu, referent la Compartimentul achiziţii, cea care alături de Simona Gogan, fostul contabil şef, a făcut o serie de dezvăluiri privind ilegalităţi comise de Beatrice Rancea şi-a recâştigat postul în instanţă. Simona Gogan, la rândul ei, se judecă în continuare cu ONRI, aceasta contestând decizia de concediere semnată de Rancea. Acestea sunt doar câteva exemple.

De altfel, în raportul Corpului de Control al Ministrului Culturii emis în septembrie 2020 se menţionează faptul că “În urma proceselor derulate în perioada 2012-2020, rezultă un cuantum total de 760.806 lei reprezentând drepturi salariale câţtigate de foşti angajaţi, cheltuieli de judecată şi despăgubiri morale plătite sau care ar urma să fie plătite de ONRI”.

Dar, din 2020 şi până acum însă, oalele sparte de Beatrice Rancea în materie de resurse umane s-au înmulţit.

Comentarii