Dispută lingvistică între două firme: va fi tranşată de instanţă

Un cuvânt în engleză din contract a creat un diferend de mai multe mii de euro

vineri, 06 mai 2022, 01:50
2 MIN
 Dispută lingvistică între două firme: va fi tranşată de instanţă

Reprezentanţii a două firme au făcut apel la instanţă pentru a lămuri o dispută lingvistico-fiscală. De o parte, una dintre firme reclama faptul că nu îi fuseseră achitate cinci facturi, în valoare totală de aproximativ 30.000 de lei. De cealaltă, a doua firmă considera că facturile au fost „umflate”. Problema, au apreciat judecătorii, se rezuma la traducerea a două cuvinte din engleză.

Pe parcursul unei luni a anului 2020, SC Transmec Ro SRL a prestat pentru SC Laurando SRL mai multe operaţiuni de transport rutier pe relaţia România – Turcia. În contracte, preţul pentru fiecare transport a fost stabilit la 1.000 de euro „all in”. Sintagma, tradusă în româneşte prin „totul inclus”, a fost însă înţeleasă diferit de semnatarii contractelor. Transmec Ro SRL a trimis partenerului de afaceri cinci facturi a 1.190 de euro fiecare, calculate prin adăugarea TVA la cei 1.000 de euro din contract.

Facturile au fost însă refuzate la plată. Laurando SRL înţelesese altfel. Formularea „all in”, reprezentanţii firmei consideraseră că se traduce prin „toate taxele incluse”, adică şi TVA. Facturarea unei sume de 1.190 lei pentru fiecare transport ar fi reprezentat astfel o modificare unilaterală a preţului contractului, care nu putea fi acceptată. Prin „all in”, transportatorul se referise însă la toate taxele (vamale, ferry etc.), cu excepţia TVA. Asupra cazului au fost chemaţi să hotărască magistraţii Judecătoriei ieşene. Făcând referire la prevederile Codului Civil, aceştia au arătat că preţul unui contract reprezintă suma datorată de contractant prestatorului serviciului. TVA nu este însă încasată propriu-zis de prestator, ci virată statului, ca beneficiar. Nu se putea considera astfel că preţul de 1.000 de euro menţionat în contract ar include şi taxele datorate statului.

„Noţiunea «ALL IN» nu se referă la TVA, ci la taxe de drum, bac, feribot, tunel, combustibil, costuri de staţionare, parcare etc, acestea fiind incluse în preţul convenit de părţi. TVA este o taxă datorată statului, aceasta fiind obligatorie pentru societăţile plătitoare de TVA, cum e societatea reclamantă. Indiferent că o societate este plătitoare de TVA sau nu, părţile contractante convin un preţ, iar pentru situaţia in care prestatorul este plătitor de TVA, la acest preţ se adaugă automat, în baza legislaţiei fiscale, TVA aferentă preţului respectiv”, au apreciat judecătorii. Aceştia au dispus ca Laurando SRL să achite 5.950 de euro către Transmec Ro SRL, sumă la care se va adăuga şi dobânda legală, în sumă de aproape 1.900 lei. Sentinţa Judecătoriei nu este însă definitivă, apelul declarat de Laurando SRL intrând pe rolul Tribunalului. Primul termen al procesului nu a fost încă stabilit.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii