De Business

Punem punctul pe știi

Doar 132 de ieşeni şi-au cumpărat în ultimele patru luni vechime la pensie

vineri, 29 ianuarie 2021, 02:59
2 MIN
 Doar 132 de ieşeni şi-au cumpărat în ultimele patru luni vechime la pensie

Ieşenii au cumpărat de la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut şi până în prezent vechime în muncă de aproape 1,4 milioane de lei (290.000 de euro). Din cele 132 de contracte de asigurări sociale semnate odată cu adoptarea Ordonanţei care vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, 10 persoane au încheiat contract pentru perioada maximă de 6 ani, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi” oficialii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi.

Contribuţia lunară pentru anul 2020 a fost de 558 de lei/lună, respectiv 6.696 de lei pe an. Astfel, cei care au cumpărat perioada maximă de 6 ani au scos din buzunar câte 40.176 de lei/persoană (8.300 de euro). Venitul minim la care se calculează contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care doresc să îşi cumpere vechime în muncă este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, iar cota de contribuţie este de 25%.  Încheierea unui contract cu CJP Iaşi pentru cumpărarea vechimii pentru pensie este posibilă până la data de 1 septembrie 2021.

Cu vechimea cumpărată se va putea obţine pensia pentru limită de vârstă. Însă, ieşenii interesaţi să îşi cumpere vechime în muncă trebuie să ştie faptul că, în anul 2021, odată cu creşterea salariului minim brut pe economie la 2.300 de lei, a crescut şi contribuţia lunară. Drept urmare, persoanele care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii şi vor să semneze un contract de asigurare socială vor avea de achitat anul acesta 575 de lei/lună, adică un an va costa 6.900 de lei, în plus cu 204 de lei faţă de anul 2020.

Pentru cumpărarea perioadei maxime de 6 ani, asiguratul va trebui să vireze în contul statului român 41.400 de lei (8.550 de euro), mai mult cu 1.224 de lei comparativ cu anul precedent. Banii pentru contribuţia de pensii pot fi achitaţi fie într-o singură tranşă, fie în mai multe tranşe lunare. Solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii; la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Venitul lunar asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale se utilizează la determinarea punctajului lunar potrivit legii şi, implicit, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii. 

Comentarii