Documentaţie nouă pentru o rută alternativă spre Aeroport. Trebuie asfaltat un drum de pământ

miercuri, 03 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 Documentaţie nouă pentru o rută alternativă spre Aeroport. Trebuie asfaltat un drum de pământ

Primăria şi-a amintit de proiectul privind amenajarea unei alternative de trafic spre Aeroportul Iaşi. Despre un astfel de drum se vorbeşte de mai mulţi ani, dar nici Primăria, nici Consiliul Judeţean nu au făcut paşi decisivi pentru a implementa un astfel de proiect.

Noutatea este că municipalitatea va actualiza documentaţia tehnică realizată acum câţiva ani.

Asfalt pe numai câţiva kilometri

Deşi proiectul privind calea de acces propusă de Primăria Iaşi nu este unul major, fiind vorba despre asfaltarea câtorva kilometri de drum, o astfel de investiţie nu a fost realizată până acum. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care, din 2022 încoace, a fost construit un nou terminal al Aeroportului Iaşi, iar, zilele trecute, această facilitate a fost deschisă publicului larg. Realizarea unui nou drum de acces spre Aeroportul Iaşi a fost una dintre promisiunile campaniilor electorale din 2016 şi 2020.

„Dezvoltarea infrastructurii de transport aeroportuare impune dezvoltarea reţelei de străzi în vederea asigurării accesului către Aeroportul Iaşi în condiţii optime de siguranţă şi confort”, spune Primăria în documentaţia de atribuire aferentă contractului semnat cu Trust AVB SRL pentru actualizarea proiectului. Drumul presupune modernizarea a două străzi (Holboca şi Aeroportului), alături de asfaltarea zonei de drum care este de pământ. În total, 2,8 km de drum.

„În prezent, s-a identificat o nouă rută de acces către Aeroport care începe din str. Aurel Vlaicu, urmează traseul str. Holboca, continuând apoi cu traseul str. Aeroportului. Această stradă este amenajată şi poate fi utilizată de conducătorii auto până la accesul în incinta R.A. Aeroportul. Traseul str. Aeroportului continuă cu un tronson impractibil la nivel de pământ până la intersecţia cu drum de acces aeroport din şos. Ciric care este utilizat în prezent. Realitatea din teren confirmă necesitatea modernizării str. Aeroportului şi continuării traseului acestei străzi până la noul terminal”, se mai precizează în caietul de sarcini.

O porţiune aparţine MAI şi MApN

Cu toate că ideea asfaltării str. Aeroportului este vehiculată de mai mult timp, Primăria nu a făcut încă nici măcar demersurile să obţină toate terenurile necesare unei astfel de investiţii. Porţiuni din acest drum (zona care este acum de pământ) aparţin Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării şi Consiliului Judeţean. „Beneficiarul va face demersuri pentru obţinerea terenului necesar derulării investiţiei de modernizare a str. Aeroportului”, se arată în documentaţia de atribuire.

Noul contract de proiectare semnat de Primăria Iaşi are o valoare de 192.000 lei, fără TVA. În octombrie 2022, Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate aferent proiectului mai sus menţionat – la acea vreme, devizul arăta un necesar de finanţare de 6,4 milioane lei (inclusiv TVA).

La nivel de proiectare este, în continuare, şi iniaţiva Consiliului Judeţean Iaşi pentru amenajarea unei noi căi de acces spre Aeroport care, parţial, înseamnă tot o modernizare a unui drum existent: DJ 282G lim. Municipiul Iaşi – Aroneanu – Rediu Aldei (aproximativ 6,5 km) şi realizarea drumului de legătură din DJ 282 G (Aroneanu) – Aeroportul Internaţional Iaşi (aproximativ 3 km).

Comentarii