Motivul pentru care boala este cunoscută şi sub denumirea de „ucigaşul tăcut“

Doi din trei ieşeni diagnosticaţi cu hepatită C nu au niciun simptom: descoperă boala întâmplător

luni, 29 iulie 2019, 01:50
2 MIN
 Doi din trei ieşeni diagnosticaţi cu hepatită C nu au niciun simptom: descoperă boala întâmplător

O amplă campanie de informare privind această boală tot mai răspândidă a avut loc ieri la Iaşi. Când trebuie să te îngrijorezi şi ce trebuie să faci ca să ţii această boală la distanţă?

 

O campanie de informare despre modul în care poate fi depistată şi tratată hepatita virală C a avut loc ieri pe esplanada Palas Mall Iaşi. Evenimentul, care a durat aproximativ cinci ore, a fost organizat de Asociaţia Echitate în Sănătate (AES), cu ajutorul unei echipe de medici specialişti gastroenterologi, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, care au vorbit despre metodele de diagnosticare a hepatitei C, dar şi despre cele de prevenire a îmbolnăvirii. Persoanele participante au putut să se testeze gratuit în cadrul campaniei, rezultatele testării fiind obţinute în scurt timp şi comunicate fiecărei persoane în parte, alături de informaţii privitoare la combaterea bolii şi tratarea acestea, dacă era cazul.

Din echipa de medici participanţi la eveniment a făcut parte şi doctorul Anca Trifan, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH). Specialiştii spun că, deşi infecţia cu virus hepatic C este o problemă acută în acest moment, cei mai mulţi dintre bolnavi sunt depistaţi întâmplător, întrucât peste 70% dintre cei infectaţi nu au niciun simptom, boala fiind cunoscută şi sub denumirea de ucigaşul tăcut.

Evenimentul derulat de AES şi medicii ieşeni în oraş face parte dintr-o campanie amplă de luptă împotriva hepatitelor virale, în colaborare cu SRGH, în cadrul căreia, până în prezent, au fost testaţi pentru depistarea virusului C peste 100.000 de români din zonele rurale. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, de câţiva ani, boala este tratată cu medicamente care au o rată de succes de 99%, însă cea mai importanţă măsură pentru eliminarea răspândirii infecţiei este testarea. Procedura poate fi realizată doar cu o picătură de sânge luată din deget. 

Comentarii