Două manifestări pe 22 decembrie în centrul Iaşului. La care dintre ele aţi fi mers?

joi, 22 decembrie 2022, 22:41
2 MIN
 Două manifestări pe 22 decembrie în centrul Iaşului. La care dintre ele aţi fi mers?

Ştiţi ce însemnătate are ziua de 22 Decembrie? O căutare pe internet aduce informaţii despre solstiţiul de iarnă, despre sfinţii din calendar, nelipsitul horoscop şi, printre toate acestea, referiri la Ziua Victoriei Revoluţiei Române. Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România a fost pe 21 decembrie. Ambele au fost marcate joi dimineaţă lângă vechea troiţă cu nume aproape şterse, ridicată undeva în faţa Palatului Culturii.

Ca în fiecare an, pe 22 se strâng la Crucea Eroilor Neamului din faţa Bisericii „Sf. Nicolae” (la câţiva metri de vechea troiţă) oficialităţi şi cei care au luat parte la evenimentele de atunci. Câteva zeci de persoane. Mai numeroşi sunt militarii Gărzii de Onoare prezenţi la ceremonie.

Ceremonie care e una scurtă şi liniştită, în opoziţie totală cu ce era aici cu 33 de ani în urmă. Atunci, după ce s-a dus vestea că „dictatorul a fugit”, ieşenii au venit în număr mare la Casa Pătrată – sediul Comitetului Judeţean al PCR – au scandat, s-au bucurat, iar unii au intrat în clădirea părăsită şi au aruncat pe geam toată literatura de propagandă pe care au găsit-o, cu portretele lui Ceauşescu cu tot. La fel ca azi, armata a fost cu noi, cu manifestanţii, cu tot Iaşul: nu s-a tras niciun glonţ, spre deosebire de alte oraşe ai căror locuitori aşteaptă şi acum să afle cine a deschis focul asupra lor.

Ziua de 22 Decembrie 2022 a adunat o mână de revoluţionari la crucea din marmură cu numele ieşenilor ucişi prin ţară. Asta, deşi pe listele cu diferite categorii de luptători se regăsesc câteva sute de ieşeni.

Unele discursuri rostite în faţa crucii – absolut obligatorii de altfel, după tipicul acestor manifestări – s-au lungit, spre nerăbdarea celor care aşteptau peste stradă, la capătul Pietonalului, să înceapă spectacolul ursarilor veniţi de la Comăneşti. În această parte a intersecţiei erau mult mai mulţi oameni, unii veniţi cu copiii, să se fotografieze şi să-i vadă pe ursari.

Odată încheiată ceremonia dedicată evenimentelor din Decembrie ’89 şi victimelor comunismului, tobele şi trompetele „urşilor” din Comăneşti a preluat ştafeta, iar membrii cetei au jucat înconjuraţi de ieşeni până la capătul Pietonalului.

 

Comentarii