Două românce înaintea Simonei

miercuri, 24 ianuarie 2018, 02:43
5 MIN
 

În preziua sfertului de finală Halep – Pliskova de la Australian Open, Irina Begu şi Monica Niculescu s-au calificat în semifinale la dublu, în care vor întâlni un cuplu extrem de puternic: Makarova / Vesnina. Mari surprize ieri la Melbourne: Elina Svitolina şi Grigor Dimtirov au fost eliminaţi, Rafael Nadal a abandonat

 

Ziua de ieri la Australian Open a fost una plină de surprize, dar pentru amatorii români de tenis a adus o bucurie. Perechea română Irina Begu / Monica Niculescu s-a calificat în semifinale probei de dublu, eliminând perechea americană Jennifer Brady / Vania King, scor 4-6,6-2,6-0., Partida a durat două ore şi 12 minute. Româncele şi-au pierdut serviciul doar în primul set, pe care l-au cedat deşi au condus cu 4-1. În decisiv, jucătoarele din SUA au câştigat numai 27% dintre punctele disputate. Irina şi Monica au reuşit 27 de puncte direct câştigătoare, faţă de cele 12 ale adversarelor. Jucătoarele din România au fructificat şapte dintre cele 15 oportunităţi de break avute. Cele două românce se află la cea mai bună performanţă în istoria participărilor la Melbourne, după sfertul de finală din 2012. Irina (27 de ani) şi Monica (30 de ani) au un singur titlu WTA câştigat împreună, la Hobart (Australia, hard) în 2012, şi trei finale jucate : Luxemburg (2012, hard indoor), Wuhan (China, 2015, hard), Moscova (Rusia, 2015, hard indoor). În prezent, Begu se află pe locul 32 în clasamentul mondial de dublu, în timp ce Niculescu ocupă poziţia a 23-a. Irina a câştigat şapte trofee la dublu în carieră, în timp ce Monica are opt titluri în această probă. În semifinale, Irina şi Monica vor avea parte de adversare puternice, perechea rusă Ekaterina Makarova / Elena Vesnina, care a dispus cu 0-6, 6-1, 7-6 de cuplul Gabriela Dabrovski/ Xu Yifan (China). Monica are amintiri foarte neplăcute cu cele două rusoaice de la ultima ediţie a Wimbledonului. Ajunsă în finală alături de taiwaneza Chan Hao Ching, a trăit umilinţa unui dublu 0-6 în faţa perechii ruse. În celelalte două sferturi de finală, s-au înregistrat rezultatele: Timea Babos / Kristina Mladenovic (Ungaria/ Franţa) / Latisha Chan / Andrea Sestini (Taiwan / Cehia) 6-4, 0-6,7-6; Hsieh Su Wei / Peng Shuai (Taiwan / China) – Lucie Safarova / Barbora Strycova (Cehia) 6-1, 6-4. De menţionat faptul că Latisha Chan era cunoscută sub numele de Chan Yung Jan, iar Andrea Sestini, cu numele de domnişoară, Hlavackova. Meciul se va juca astăzi, după ora 6:00

La simplu feminin, cam la aceeaşi oră, liderul mondial Simona Halep va forţa intrarea în semifinale în faţa jucătoarei cehe Karolina Pliskova, în faţa căreia Simona are un palmares favorabil, 5-1, fără a pune la socoteală victoria din recentul turneu demonstrativ de Crăciun din Thailanda. Singura victorie a Karolinei s-a înregistrat într-un meci de Fed Cup, disputat la Cluj, cehoaica neavând vreun succes în circuitul WTA în faţa Simonei. Karolina Pliskova are 25 de ani este înaltă de 1,86 m. Are nouă turnee câştigate în circuitul WTA, dintre care unul de categoria Premier 5 şi trei de categorie Premier, şapte pe hard şi două pe iarbă. A fost în vara trecută lider mondial timp de opt săptămâni. Simona Halep (26 de ani, 1,68 m) are 16 titluri WTA, dintre care şase de Premier Mandatory şi Premier 5 şi două de Premier, nouă pe hard, şase pe zgură şi unul pe iarbă. Meciul Halep – Pliskova este precedat  de o altă partidă din sferturi, Angelique Kerber (Germania) – Hsieh Su Wei (Taiwan).

Ieri, belgianca Elise Mertens (37 WTA) a reuşit s-o învingă rapid pe una dintre favorite, ucraineanca Elina Svitolina, scor 6-4, 6-0, în 73 de minute. Se pare, însă, că Svitolina a jucat bolnavă în acest meci. În vârstă de 22 de ani, Mertens este pentru prima dată pe tabloul principal al AusOpen. Anterior, cea mai bună performanţă a ei la un GS era calificarea în turul al treilea la Roland Garros în 2017. Belgianca nu a cedat niciun set la această competiţie şi a obţinut, marţi, a noua victorie la rând în acest an. Tot ieri, Mertens şi-a aflat adversara din semifinale. Caroline Wozniacki (2 WTA) a trecut cu 6-0, 6-7, 6-2 de spaniola Carla Suarez (39 WTA), după două ore şi 12 minute de joc.

Covor roşu pentru Federer

În turneul băieţilor ambele meciuri au avut deznodăminte neaşteptate. Britanicul Kyle Edmund (49 ATP) l-a învins pe cel de-al treilea favorit, bulgarul Grigor Dimitrov (6-4, 3-6, 6-4, 6-4) după un meci care a durat două ore şi 49 de minute. Anterior, britanicul nu trecuse de turul al doilea la Melbourne şi de al treilea, la Roland Garros. Dimitrov a jucat anul trecut în semifinale la AusOpen, aceasta fiind cea mai înaltă fază atinsă de bulgar la turneu GS (a mai jucat în semifinale la Wimbledon, în 2014). În fine, liderul mondial Rafael Nadal, a  abandonat, în partida cu jucătorul croat Marin Cilic (6 ATP).

Finalist la ediţia de anul trecut, Nadal a abandonat în setul decisiv, în care adversarul său se afla la conducere, scor 3-6, 6-3, 6-7, 6-2, 2-0, din cauza unor dureri la coapsa piciorului drept. Este doar al doilea abandon al lui Rafael Nadal, în 264 de meciuri jucate la turneele de Grand Slam. Prima oară, el s-a retras în 2010, în aceeaşi fază a turneului de la Melbourne, în faţa lui Andy Murray.  Chiar şi aşa, spaniolul va rămâne lider mondial indiferent de ce se va întâmpla până la finalul turneului. Roger Federer se va apropia, însă, la doar 155 de puncte de primul loc ATP, dacă îşi va apăra titlul în Australia. Liderul mondial a explicat de unde au început problemele, din cauza cărora a abandonat. apoi a atins o temă sensibilă pentru fanii săi, vorbind despre viaţa de după tenis. "Am început să simt muşchiul obosit în setul al treilea, dar am jucat normal. Apoi, în setul al patrulea, la o scurtă, am simţit ceva. Am crezut că s-a întâmplat ceva, dar n-am realizat cât de rău este. Trebuie să accept situaţia, nu ştiu exact ce muşchi este afectat. Mâine voi face mai multe teste şi voi afla cu exactitate. Organizatorii ar trebui să se gândească la sănătatea jucătorilor, mulţi dintre noi se accidentează. Există viaţă şi după tenis, e dificil să joci pe o astfel de suprafaţă", a transmis spaniolul. Astăzi au loc celelalte două partide din sferturi: Chung Hyeon (Coreea de Sud) – Tennys Sandgren (SUA) şi Roger Federer (Elveţia) – Tomas Berdych (Cehia).

 

 

 

Întâlnirile Halep – Pliskova

2015 (Dubai, finală): 6-4, 7-6 Halep

2015 (Indian Wells, turul II): 6-4, 6-4 Halep

2016 (Sydney, sferturi): 6-4, 7-5 Halep

2016 (Cluj, Fed Cup): 6-7, 6-4, 6-2 Pliskova

2016 (Toronto, turul II): 6-3, 6-3 Halep

2017 (Roland Garros, semifinale): 6-4, 3-6, 6-3 Halep

Comentarii