De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două transplanturi de rinichi într-o singură noapte

sâmbătă, 24 aprilie 2021, 01:55
1 MIN
 Două transplanturi de rinichi într-o singură noapte

În noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“ au fost realizate două transplanturi de rinichi în urma prelevării de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Unul dintre primitori este un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Focşani, care făcea dializă din anul 2018, iar al doilea primitor este o femeie în vârstă de 43 de ani, din Suceava, care făcea dializă din anul 2006. Femeia suferă de nefropatie de reflux, o afecţiune urologică congenitală.

Reprezentanţii spitalului spun că ambele intervenţii s-au desfăşurat fără incidente, iar acum pacienţii se recuperează în Compartimentul de Transplant Renal.

„Avem o distribuţie regională a cazurilor, adică sunt transplantaţi pacienţi din toate zonele ţării şi în mod deosebit din toate judeţele Moldovei în funcţie de compatibilitatea imunologică. Prioritatea principală este compatibilitatea şi vechimea în dializă, şi nu regiunea geografică de unde provine pacientul“, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon“.

Anul acesta au fost realizate 17 transplanturi de rinichi la spitalul ieşean.

Comentarii