Epistole de război. Chirica și Popa au căzut de acord: Ura naște ură, iubirea naște iubire

duminică, 16 iunie 2019, 12:50
9 MIN
 Epistole de război. Chirica și Popa au căzut de acord: Ura naște ură, iubirea naște iubire

Sâmbătă, după dezvăluirile din ultimele zile făcute de jurnaliști cu referire la averea sa ascunsă, primarul Mihai Chirica a postat un mesaj către ieșeni. Bine scris, argumentat, a ajuns la inimile multor persoane care i-au lăsat la comentarii mesaje de "încurajare" și susținere. Însă rivalul său politic, șeful din PSD și de la Casa Pătrată, Maricel Popa, a venit duminică dimineață cu o replică, spunând că el nu este decât un fariseu la Palatul Roznovanu. Singurul punct în care cei doi au căzut de acord a fost acesta: "ura naște ură, iubirea naște iubire".

Redăm cele două scrisori:

Epistola lui Mihai Chirica

Zece întrebări la care cu toții trebuie să aflăm răspunsurile

“Aria calomniei “ se joaca la Iași

Ziua de 26 mai a fost un dezastru istoric pentru PSD și PNL în Municipiul Iași. Alegerile europarlamentare, când PNL a luat doar 18%, iar PSD un ridicol 14% în orașul nostru, i-a făcut pe cei mai nepricepuți și mai antipatizați lideri ai celor două partide să caute soluții disperate ca să se salveze de la dispariția de pe scena politică. Aceste rezultate arată clar că PNL și președintele Klaus Iohannis vor pierde orice alegeri în Iași câtă vreme Marius Bodea este la conducere, după cum Maricel Popa este garanția prăbușirii inevitabile a PSD în oraș și în județ.

Eu, ca primar al celui de-al doilea mare oraș al țării, am arătat oamenilor că atunci când unii pesediști și peneliști se opun proiectelor de dezvoltare a orașului, ieșenii îi sancționează.

Băgați în corzi, îngroziți de inerentele sancțiuni din partea șefilor lor de la București, învinșii de la Iași au trecut la atac și și-au unit forțele împotriva mea, cel mai mare adversar al lor! Dar atacul lor jalnic e alcătuit din minciuni, manipulări și calomnii.

Planul lor foarte străveziu era să mă transforme în ceea ce nu sunt și nu voi fi niciodată. Dar acest plan incalificabil nu are nicio șansă de reușită: eu nu mi-am ascuns niciodată nici sursa veniturilor și nici situația materială! Voi, ieșenii și toți românii, îmi puteți studia declarațiile de avere pe site-ul Primăriei și puteți judeca singuri. Eu am răspuns tuturor întrebărilor puse de presă și nu cred că cer prea mult pentru ca unii jurnaliști să-și păstreze deontologia. Eu nu cred că un demnitar trebuie să fie sărac, ci trebuie să fie corect, asta am vrut să vă arăt.

Indivizi lipsiți de valoare încearcă să se ridice, „îngropându-i” pe cei care câștiga corect.

Și, fiindcă s-au pus multe întrebări în spațiul public, la care am și răspuns, cred că e rândul meu să pun niște întrebări, la care vă invit să reflectați:

1. Este ilegal sau imoral să îți declari public veniturile și situația materială, pe măsura dobândirii lor, așa cum am făcut eu de fiecare dată? Dacă evoluția situației materiale a mea și a familiei mele a fost și este transparentă, de ce aceste atacuri apar tocmai acum? Nu sunt corupt, nici coruptibil, iar asta pe unii îi tulbură. Nu am încălcat legea și nu am folosit demnitatea publică pentru foloase personale.

2. Este ilegal sau imoral să îți iubești familia și să dăruiești copiilor tot ce ai? Este ilegal sau imoral ca bunicii să își dăruiască agoniseala de o viață copiilor și nepoților? Oare nu este o datorie sfântă a oricărui părinte să asigure în mod legal viitorul copiilor?

3. De ce se minte cu atâta nonșalantă că am cumpărat o casă pentru copil, când tocmai familia a cerut demolarea ei? Iar asta printr-un document public, asumat și publicat pe site-ul Primăriei! Eu am dat ordin ca toate documentele legate de mine și familia mea sa fie transparente chiar dacă principiile protejării datelor sunt valabile și pentru mine. Cine are grijă de noi ca minciuna și calomnia să fie pedepsite la fel pentru toți?

4. Ce este ilegal și imoral? Să îți declari toate veniturile și bunurile sau să ți le ascunzi cu lașitate, ca Marius Bodea, ascunzându-ți constant situația locativă, ca și cum ai dormi noaptea pe șaua motocicletei sau în cabinetul parlamentar? De patru ani singurul proiect al dumnealui sunt eu, Mihai Chirica. Oare pentru ce românii plătesc acești parlamentari?

5. Cine sunt hoții? Cei care își declară bunurile până la ultimul bănuț sau cei din gașca pesediștilor lui Maricel Popa, care își îngroapă averile furate prin cimitire sau prin țări exotice? Oare când vor plăti cei care au luat pe nimic fabrici de la stat și apoi, prin familie, le închiriază tot la stat. Este moral, domnule Popa, ca Posta Romană sa va plătească chirie?

6. Cum se face că aceste atacuri și calomnii apar acum, după alegerile europarlamentare, când PSDragnea și PNL-Bodea – adversarii mei declarați de la Iași – au fost atât de aspru pedepsiți de electorat?

7. Cum se face că aceste minciuni comandate de PSDragnea și PNL-Bodea sunt lansate tocmai prin niște „deontologi jurnaliști” controlați de liderii locali ai acestor partide, care îi plătesc să mă atace pe mine?

8. Cum se face că această campanie mârșavă împotriva mea vine într-o perioadă în care, după rezultatele alegerilor europarlamentare, se vehicula în spațiul public o eventuală întoarcere a mea în PSD ori o apropiere de PNL? Cui îi este frică de mine?

9. Voi ce-ați face dacă niște „săgeți de gazete murdare” v-ar hărțui familia, mama, soacra, soția și copiii, aruncând asupra lor interpretări bolnave, informații scoase din context și minciuni ordinare?

10. Oare ce e mai bine pentru Iași și România: să continuăm acest fel bolnav de a face politică și presă din ultimii 30 de ani sau să luptăm ca să schimbăm ceva? Continuăm să alungăm oamenii de valoare din România, din viața publică și politică pe principiul că „în politica românească te mănâncă porcii”?

Dragi ieșeni, dragi români, acest text nu l-am scris pentru ei, ci pentru voi, pentru a înțelege până unde s-a ajuns. Vă spun cu mâna pe inimă: oricât ar încerca unii să mă transforme în ceea ce nu sunt, voi continua să lupt pentru principiile mele, pentru oraș și pentru ieșeni! Să fie clar: nu mă sperii de aceste atacuri și voi lupta pentru adevăr și împotriva minciunii, imposturii și șantajului!

Iar pentru ei am următorul mesaj: ura naște ură, iubirea naște iubire!

Epistola lui Maricel Popa

Mihai Chirica, săracul băiat bogat!

PSD Iaşi a primit cu amuzament scrisoarea lacrimogenă adresată ieşenilor de Mihai Chirica. Nu suntem în măsură să apreciem legalitatea faptelor şi acţiunilor întreprinse de primar, dar considerăm că instituţiile abilitate ale statului ar trebui să se autosesizeze în acest caz şi să le verifice pentru că, până la urmă, vorbim despre faptele unui edil care stă în fruntea celei de-a comunități ca mărime din ţării, chestiune pe care însuși primarul o afirmă, însă numai atunci când îi aduce un avantaj.

Este însă îngrijorător faptul că Mihai Chirica pare să fi pierdut orice urmă de contact cu realitatea şi trăieşte într-o bulă pe care o construieşte cu o nonşalanţă dezarmantă în ultimii 3 ani, lumea dezvoltatorilor imobiliari. Nu doar că permite aproape oricui să construiască în orice cotlon din oraş, ba mai mult, fratele său, mama sa, soţia sa, cumetrii săi şi mai nou, bebeluşul de numai 11 luni au devenit proprietari şi dezvoltatori.

PSD Iaşi consideră că este inacceptabil să încerci să te victimizezi în faţa ieşenilor, lucru devenit un obicei la Mihai Chirica, pe spatele contracandidaţilor politici. Acest comportament reprezintă de fapt reminiscenţe din trecut, când Mihai Chirica obişnuia să plângă pe umerii mentorilor săi, foştii primari ai Iaşului, Constantin Simirad şi Gheorghe Nichita, pentru orice boroboaţă pe care o făcea în Primărie, atât ca director tehnic, cât mai apoi, în calitate de viceprimar, aşteptând să fie ajutat pentru a îndrepta lucrurile. De fiecare dată, altcineva era vinovat. Aşa se întâmplă şi acum. Pentru toate acestea, fantezistul primar cere ieşenilor înţelegere şi încredere. Aşa cum afirma chiar domnia sa: “un primar nu trebuie să fie sărac, ci curat şi nu contează că e imoral, dacă e legal”. Aceasta este, din păcate pentru ieşeni, logica şi abordarea politică a lui Mihai Chirica, cu care ne-a obişnuit în acest mandat. Un praf ieftin aruncat în ochii ieşenilor pentru a masca incompetenţa şi lipsa proiectelor. În contrapartidă, vorbim despre proiecte în valoare de 720 de milioane de euro aduşi în Iasi de Maricel Popa şi guvernul PSD.

Deși încearcă din răsputeri să pară o victimă, este important de subliniat faptul că PSD Iaşi nu are nicio implicare în niciuna dintre anchetele jurnalistice care l-au vizat şi îl vizează pe actualul primar. Presa locală şi chiar ieşenii ne-au sancţionat şi pe noi de fiecare dată când au considerat că am greşit. Și în acele momente i-am respectat pe oameni şi nu am căutat vinovaţii în altă curte.  Considerăm că este moral ca şi Mihai Chirica să procedeze la fel. Asumarea răspunderii, nu fuga imatură. Nu e cazul să se inventeze lucruri, acolo unde evidenţele vorbesc de la sine.

Cât despre invocarea procentelor de la alegerile europarlamentare, îl invităm pe Mihai Chirica să rămână ceva mai rezervat. Nu a fost nici pe departe victoria domniei sale. George Simion, candidatul independent pe care l-a susţinut, alături de care a strâns semnături şi a participat în campania electorală, abia a strâns 1%. Mesajul transmis de ieşeni clasei politice se pare ca îl vizează şi pe Mihai Chirica. Noi am înţeles exerciţiul electoral încercat. A primit şi rezultatul.

PSD Iaşi îl asigură pe primar că, din momentul excluderii, nu a încercat şi nici nu va încerca să îl readucă în echipă. Ştim, însă, că niciun alt partid nu prea doreşte să se încurce cu domnia sa. Îi înţelegem!

În încheiere, îi mulţumim lui Mihai Chirica pentru mesajul transmis. Aşa este: “ura naşte ură, iubirea naşte iubire.” Aceste cuvinte caracterizează perfect viaţa şi activitatea primarului. Doar să reflectăm puţin şi să rememorăm momente mai mult sau mai puţin îndepărtate. Şi vom identifica fariseul perfect în clădirea Palatului Roznovanu, pe scaunul lui Vasile Pogor.

Comentarii