EXCLUSIV Şeful Poliţiei Călare, acuzat de viol, a acceptat detectorul de minciuni. Spera să treacă testul, dar situaţia s-a complicat

vineri, 05 mai 2023, 01:53
4 MIN
 EXCLUSIV Şeful Poliţiei Călare, acuzat de viol, a acceptat detectorul de minciuni. Spera să treacă testul, dar situaţia s-a complicat

Şeful poliţiştilor locali călare a cam dat de „belea” în cazul presupusului viol al fetiţei de 11 ani de care este suspectat. Acestuia i-a fost propus de către anchetatori să fie supus testului poligraf. Tiberiu Cebotaru este şef serviciu al Poliţiei Călare, iar de o săptămână este închis în arestul Poliţiei Iaşi unde se ceartă cu toţi din jurul său. Acesta clamează că este nevinovat, ba chiar că poliţiştii îi poartă pică.

 

În urmă cu o săptămână, Tiberiu Cebotaru a fost „luat pe sus” de către procurori şi încătuşat după o serie de acuzaţii foarte grave şi şocante. El însuşi tată a două fetiţe, Cebotaru este suspectat că a violat o fetiţă de 11 ani sub ameninţarea unui cuţit. De asemenea, acesta ar fi agresat sexual de mai multe ori aceeaşi fetiţă, în timp ce cei doi făceau exerciţii de echitaţie. Părinţii fetiţei se cunoşteau cu poliţistul şi existau divergenţe între ei deoarece ultimul ar fi încercat să le vândă un cal care nu îi aparţinea. Mama copilei ar fi mers la Liviu Zanfirescu în cursul anului trecut şi l-ar fi reclamat pe Cebotaru că trebuie să îi restituie nişte bani, apoi aceasta a mers la poliţie şi l-a denunţat pentru viol. Se pare că probele sunt veridice din moment ce judecătorii l-au băgat în arest pe Cebotaru pentru 30 de zile, chiar dacă medicii legişti au constatat faptul că victima de 11 ani ar fi virgină şi în prezent.

Aflat în arest şi clamând nevinovăţia, procurorii i-au propus lui Cebotaru să facă testul poligraf. El a acceptat, apoi a fost dus la detectorul de minciuni de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei din Copou. Conform surselor “Ziarului de Iaşi”, după desfăşurarea testului, Cebotaru a rămas surprins de rezultat, aparatul indicând că ar fi minţit de câteva ori, mai ales la întrebările directe. Acesta ar fi picat testul poligraf, dar Cebotaru a arătat cu degetul acuzator spre poliţişti, spunând că au ceva împotriva lui. De subliniat este faptul că testul poligraf este doar orientativ şi nu constituie probă în dosarul penal în care este cercetat poliţistul.  

 

Parchet: “În timpul cursurilor, ar fi supus-o la trei raporturi sexuale”

 

Tiberiu Cebotaru este cercetat pentru mai multe infracţiuni, unele despre care angajaţii din Poliţia Locală Iaşi ştiau de ele cu vreo două săptămâni înainte ca Cebotaru să fie ridicat şi băgat în celulă. „În perioada septembrie-octombrie 2022, o persoană de gen masculin, instructor de echitaţie, profitând de rolul său de antrenor şi de vulnerabilitatea persoanei vătămate minore în vârstă de 11 ani, prin constrângere fizică – ameninţare cu un cuţit- şi psihică, în timpul cursurilor, ar fi supus-o la trei raporturi sexuale, în trei împrejurări diferite. Anterior, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, cu ocazia cursurilor de echitaţie desfăşurate, aceeaşi persoană profitând de autoritatea sa şi de vulnerabilitatea aceleiaşi persoane vătămate minore, ar fi supus-o pe aceasta la acte de natură sexuală, prin constrângere psihică, atingând-o în zonele intime în timpul cursurilor. Totodată, acesta ar fi oferit cursuri de echitaţie deşi nu deţinea niciun fel de autorizaţie în acest sens, iar în anul 2022 aceeaşi persoană le-ar fi determinat pe alte persoane vătămate să achiziţioneze un cal contra unei sume de bani, ascunzându-le cumpărătorilor faptul că acea cabalină nu i-ar fi aparţinut”, au precizat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

 

Şeful Poliţiei Locale: „Am fost surprins de faptul că a fost reţinut”

 

Într-o declaraţia acordată presei, directorul Poliţiei Locale, Liviu Zanfirescu, a declarat că acuzaţiile care i se aduc lui Cebotaru nu au legătura cu atribuţiile de serviciu ale acestuia. Zanfirescu a precizat că va fi deschisă o anchetă disciplinară. „Am fost surprins de faptul că a fost reţinut. Am avut o discuţie cu acest coleg după ce, în cursul anului trecut, în luna septembrie, a venit o doamnă care a reclamat că nu i se restituie o sumă de bani, după ce a avut o tranzacţie cu acest coleg legat de un cal. Nu cunosc amănunte, doar că această persoană a venit la mine în încercarea de a-şi recupera banii. Am încercat, am avut discuţii, însă colegul a zis că este o chestiune privată. Am înţeles şi am îndrumat acea persoană să se adreseze instanţei de judecată fiind o cauză civilă sau Poliţiei dacă se constată altceva. Absolut nimic despre agresiuni sau alte fapte în legătură cu situaţia pe care o ştim cu toţii astăzi”, a comentat Liviu Zanfirescu.

Directorul Poliţiei Locale a adăugat că aceasta a fost singura problemă legată de angajatul instituţiei care i s-a adus la cunoştinţă. În ceea ce priveşte acuzaţia că Cebotaru ar fi prestat activităţi în mediul privat deşi este poliţişt local, Zanfirescu a spus că niciun funcţionar public nu poate să desfăşoare astfel de activităţi decât dacă predă la o şcoală şi este acreditat în acest sens. De asemenea, dacă ar fi avut activităţi de instructor, atunci Cebotaru ar fi trebuit să declare sumele câştigate anual. În declaraţia de avere, poliţiştul local a precizat doar venitul din salariul (circa 80.000 lei/an) şi norma de hrană aferentă (circa 11.700 lei/an). În 2019, el a contractat un credit bancar de 125.000 lei, scadent în anul 2024. La capitolul bunuri, Cebotaru deţine în co-proprietate un teren intravilan în mun. Iaşi (720 mp), o vilă (222 mp) şi un apartament (46 mp)

Comentarii