Expoziţie fotografică la Iaşi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România

marți, 25 aprilie 2023, 01:50
2 MIN
 Expoziţie fotografică la Iaşi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, este organizată expoziția fotografică „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”. 150 de fotografii care surprind relațiile diplomatice, de securitate și economice dintre poporul român și cel american sunt expuse pe la Palatul Culturii din Iași. Expoziția poate fi vizitată până pe 22 mai 2023.

Evenimentul de lansare a avut loc luni, 24 aprilie, și a inclus vizionarea expoziției pe esplanada Palatului Culturii din Iași și deschiderea oficială din holul central al Palatului Culturii. Au participat Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana-Ștefana Baciuna, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, Directorul Direcției de Diplomație Culturală, Educație și Știință în Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Luca și Directorul General Agerpres, Claudia Nicolae. 

„Sunt încântată să fiu astăzi aici, la Iași. Sper că această expoziție a demonstrat profunzimea parteneriatului nostru în diferitele aspecte care se concentrează în special pe oameni”, a precizat Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec

Expoziția „Noi, Poporul”

„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate și economice dintre poporul român și cel american. Este o expoziție care surprinde pe larg interacțiuni dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997.

Expoziția se axează pe tema „Noi, Poporul”, care este faimosul preambul al Constituției Statelor Unite și întruchiparea legilor umane care formează punți de înțelegere și cooperare între popoare. Dintre cele 150 de imagini expuse, Agenția Națională de Presă Agerpres a contribuit cu 20 de fotografii din fluxul de fotografie și din Arhiva Fotografică Agerpres. De asemenea, Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a contribuit cu un număr de 13 fotografii.

„Această expoziție reunește trei teme principale: securitatea, legăturile culturale și prosperitatea economică. Fotografiile nu reprezintă doar legăturile oficiale și sobre. Se dorește să se arate latura umană, relațiile și căldura dintre oamenii obișnuiți. Este singura expoziție făcută de Ambasada Americană într-un spațiu liber, fără acces restricționat. Au fost foarte multe fotografii, însă un criteriu de selecție a fost să fie cât mai mulți oameni anonimi. Bineînțeles că sunt prezente și figuri de președinți, vicepreședinți sau comandanți, dar sunt surprinși în posturi mai puțin rigide și oficiale”, a spus Irina Hasnas Hubbard, curatorul expoziției.

Expoziția a fost realizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României – Unitatea Arhive Diplomatice, Agenția Națională de Presă Agerpres și Universitatea din Craiova. Curatorul expoziției a fost Irina Hasnas Hubbard, iar graficianul, Vlad Sorescu.

Comentarii