Fals de proporții în lumea medicală: Șeful Comisiei de Nefrologie din România a devenit medic primar tastând la calculator

miercuri, 06 noiembrie 2019, 10:24
2 MIN
 Fals de proporții în lumea medicală: Șeful Comisiei de Nefrologie din România a devenit medic primar tastând la calculator

Alexandru Checheriţă a devenit profesor universitar la UMF “Carol Davila”, în februarie 2016, cu trei ani înainte să fie legal posibil. Astăzi conduce Checheriță conduce Comisia de Nefrologie a Ministerului Sănătăţii şi pe cea a Colegiului Medicilor. Corpului de Control al Ministerului Sănătății a descoperit falsul.

Alexandru Checheriţă are un CV impresionant: doctor în ştiinţe medicale la 26 de ani, medic primar şi conferenţiar la 31 de ani și profesor universitar la 32 de ani. Nefrologul a făcut, potrivit CV-ului, un doctorat de 3 ani în doar 2 ani. Alexandru Checheriţă a susținut examenul de medic primar în iunie 2014 și a devenit conferenţiar în octombrie 2014. Pentru această performanță Alexandru Checheriță trebuia să primească o derogare din partea Ministerului Sănătăţii pentru a susține examenul de medic primar cu 3 ani şi jumătate mai repede decât era firesc. Ministrul Bănicioiu nu a dat derogarea. Dar asta nu l-a împiedicat pe Alexandru Checheriță să-și continuie cariera fulminanță. Medicul a primit un ajutor nesperat. Funcţionara Violeta Sburlea, a intrat în calculator, logată cu userul "Violeta" și a falsificat fișa.

Așa a ajuns Alexandru Ionel Checheriţă ca la 36 de ani să ajungă profesor universitar la UMF “Carol Davila”, şeful clinicii de nefrologie şi dializă la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan”, preşedintele Comisiei de Nefrologie a Colegiului Medicilor, membru în Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Alexandru Checheriţă nu ar fi putut accede la aceste titluri, conferenţiar, profesor universitar atât de repede, dacă nu susținea examenul de medic primar în anul 2014, cu trei ani şi jumătate înainte de data la care ar fi trebuit să-l dea. Există suspiciuni că această derogare nu a existat niciodată, iar aceste suspiciuni fac obiectul unei anchete derulate de Corpul de control al Ministerului Sănătății, după cum recunoaşte însăşi Sorina Pintea: 'Pot admite că au existat plângeri din spital, colegi de-ai dumnealui ne-au sesizat că este posibil să fie ceva în neregulă cu situaţia lui profesională. Încă nu am concluziile celor de la control şi integritate'.

În cele din urmă 11 medici primari din Spitalul “Sf. Ioan” au semnat o plângere depusă la minister privind comportamentul “abuziv” al şefului de secţie. În urma plângerii corpul de control al Ministerului sănătății a întocmit în raport.

Continuarea, pe libertatea

Comentarii