Fenomenul rar care poate fi văzut cu ochiul liber, pe cerul României. Anunțul făcut de NASA: „Ieșiți afară imediat după ce soarele apune!”

sâmbătă, 25 martie 2023, 12:58
2 MIN
 Fenomenul rar care poate fi văzut cu ochiul liber, pe cerul României. Anunțul făcut de NASA: „Ieșiți afară imediat după ce soarele apune!”

Specialișii NASA anunță că un fenomen uluitor poate fi văzut cu ochiul liber pe cerul României. Aceștia sfătuiesc oamenii să iasă afară imediat ce soarele apune pentru a vedea fenomenul astronomic rar. Iată despre ce este vorba, mai exact.

În seara de 28 martie, pe cerul României vor putea fi observate, cu ochiul liber, cel puțin cinci planete care se vor alinia.

"Dacă ieșiți afară, chiar la apus, imediat după ce soarele apune și priviți spre vest, veți vedea aceste planete înșirate într-o linie care se întinde la aproximativ 50 de grade", a spus Bill Cooke, responsabil la biroul de mediu pentru meteoroizi al NASA.

Potrivit spuselor specialistului NASA, fenomenul astronomic ce va putea fi observat cu ochiul liber pe data de 28 martie, este unul rar, cunoscut și sub numele de paradă planetară.

"Nu uitați să urmăriți cerul la sfârșitul lunii pentru alinierea planetară cu cel puțin 5 planete – plus Luna – toate vizibile aproape sub forma unui arc văzut de pe Pământ", a scris fostul astronaut Apollo Buzz Aldrin pe Twitter, potrivit spynews.

Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte se vor alinia chiar înainte de sfârșitul lunii, pe 28 martie, potrivit lui Bill Cooke, lider la biroul de mediu meteoroizi al NASA. În ceea ce privește condițiile optime de vizionare, Cooke a spus că trebuie să aveți un „orizont vestic limpede” atunci când soarele apune. Jupiter, Venus și Marte vor fi ușor de văzut, a spus el, în timp ce Mercur și mai ales Uranus vor putea fi văzute cu un binoclu.

Vor exista și alte oportunități anul acesta de a prinde o aliniere planetară, inclusiv pe 11 aprilie și mai târziu în vară, pe 24 august. O altă aliniere cu cinci planete a lui Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun și Saturn poate fi văzută și pe 17 iunie. În iunie anul trecut, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn s-au aliniat în această ordine rară – la fel ca pozițiile lor naturale față de soare – pentru prima dată din decembrie 2004.

Comentarii