Fertilizarea in vitro, o problemă în România. Statul ajută prea puțin femeile care vor să devină mame

vineri, 04 februarie 2022, 21:58
1 MIN
 Fertilizarea in vitro, o problemă în România. Statul ajută prea puțin femeile care vor să devină mame

România a pierdut în ultimii 10 ani un milion de oameni. Unii au emigrat, alții au murit, și nu in ultimul rand, s-au născut prea puțini copii. Una dintre cele mai frecvente cauze a rămas infertilitatea care lovește un cuplu din cinci.

Puțini sunt cei care își permit o fertilizare in vitro, iar statul român abia dacă decontează o procedură. Un proiect de lege depus în Parlament ar putea crește numarul acestora până la 3. Inițiatorii susțin că așa numarul nou-născuților ar ajuge la aproape 10 mii în fiecare an.

Sebi a venit pe lume în urmă cu cinci luni, după câteva sute de injecții care au ajutat-o pe mama lui să îl conceapă. A fost a treia fertilizare in vitro pentru Ligia. Cinci ani de luptă.„6 embriotransferuri, al șaselea fiind cel norocos când s-a prins Sebi. A fost destul de greu de trecut prin fiecare procedură, și fizic, pentru că trebuia să-mi fac injecții singură, psihic, nu mai spun!”, a povestit mama.

7 ani și 7 proceduri de fertilizări în vitro mai târziu a venit pe lume și Lara. Acum are 8 ani. Mama ei luptă cu statul român care face prea puțin pentru familiile care se confruntă cu afecțiunea care lovește un cuplu din cinci: infertilitatea.

Mai mult, pe stirileprotv

Comentarii