FILIA atrage atenţia că mai multe femei din România şi-au făcut avort acasă în timpul pandemiei

marți, 14 septembrie 2021, 12:24
2 MIN
 FILIA atrage atenţia că mai multe femei din România şi-au făcut avort acasă în timpul pandemiei

Mai multe femei din România şi-au făcut avort acasă în timpul pandemiei, atrage atenţia centrul FILIA, o organizaţie neguvernamentală din Bucureşti.

Reprezentanţii FILIA au contactat toate spitalele din România care au secţie de ginecologie, iar din cele 171 de unităţi sanitare care au răspuns, 59 au precizat fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în 9 spitale se face avort medicamentos.

Dintre medicii specialişti în obstetrică-ginecologie, doar o treime fac întreruperi de sarcină la cerere (275 din 802). În ultimul an, în cel puţin cinci oraşe din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric, adică întreruperea de sarcină realizată în afara unei unităţi medicale, fără personal medical, în lipsa unui mediu steril. Acest lucru s-a întâmplat în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Motru şi Segarcea.

Dintre spitalele care au refuzat să facă avort, 51 au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce ţin de criza SARS-CoV-2.

Iată şi răspunsul oficial al Spitalului Orăşenesc Deva: Medicul specialist în obstetrică-ginecologie existent (respectiv cel aflat în concediu fără plată în perioada 01.01.2021-31.12.2021) refuză să efectueze avorturi la cerere din următoarele motive:

– Motive religioase (Să nu ucizi – porunca nr. 6) 

– Este manevră medicală la cerere şi medicul are dreptul să refuze

– Jurământul lui Hipocrate: medicul trebuie să facă tot ce poate pentru a menţine viaţa, nu să omoare.

Răspunsul oficial al Spitalului Municipal Dr. Al. Simionescu Hunedoara: Niciun medic specialist obstetrică-ginecologie din unitatea noastră nu efectuează avorturi la cerere. Motivele invocate sunt religioase şi de ordin medical, având în vedere riscurile pe care le implică această manevră, care este la solicitarea pacientei, nu din motive medicale. Avortul la cerere nu intră în contractul medicului ca furnizor de servicii medicale, poate constitui o contradicţie în convingerile medicilor care doresc să salveze vieţi, să se ocupe de probleme de sterilitate, mai ales în contextul scăderii natalităţii.

Cititi mai multe pe newsweek.ro

 

 

Comentarii