Filosoful Andrei Pleşu va deveni Doctor Honoris Causa la Iaşi

miercuri, 06 decembrie 2017, 02:50
2 MIN
 Filosoful Andrei Pleşu va deveni Doctor Honoris Causa la Iaşi

Universitatea „Al.I. Cuza“ îi va oferi marţi, 12 decembrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Andrei Pleşu, într-o ceremonie care va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“. „Meritele şi sfera preocupărilor domnului Andrei Pleşu sunt diverse şi de largă anvergură intelectuală, bucurându-se de răspândire şi apreciere la nivel european.

Noul membru al comunităţii academice a UAIC este critic şi teoretician al artei, moralist şi filosof, eseist şi jurnalist, om politic şi diplomat“, au transmis reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior. Propunerea de decernare a titlului a venit din partea Facultăţii de Litere, când era decan prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru, iar conducerea UAIC, condusă pe atunci de prof.dr. Vasile Işan, a depus toate demersurile de a realiza această ceremonie. Problema este că, deşi decizia de a se oferi această distincţie a fost luată încă din luna decembrie a anului 2015, programul scriitorului a fost aglomerat şi nu s-a reuşit stabilirea unei date comune până astăzi.

El nu a putut ajunge în noiembrie 2016, iar conducerea universităţii a fost plecată la o reuniune a grupului Coimbra în mai 2017, când au fost primele două programări. Astfel, pe 12 decembrie, cu o comisie condusă de Alexandru Călinescu, fost director al BCU Iaşi, din care vor mai face parte şi cunoscuţii scriitori Mircea Mihăieş şi Mircea Vasilescu, Andrei Pleşu va fi prezent la Iaşi pentru a-i fi înmânată distincţia. „La vremea respectivă, în momentul în care am făcut propunerea din partea facultăţii, raţionamentul era clar – domnul Pleşu reprezintă probabil unul dintre cei mai de prestigiu intelectuali din istoria noastră postbelică. Andrei Pleşu face parte dintr-o elită intelectuală europeană, este frecventat de cei mai importanţi intelectuali din Europa la ora actuală şi este în board-urile internaţionale permanente ale unor instituţii academice de foarte mare prestigiu“, a declarat prof.dr. Codrin-Liviu Cuţitaru.

 

 

Comentarii