De Business

Punem punctul pe știi

Firma Exonia cere ajutorul autorităţilor ca să poată trece la producţia de ambalaje pentru biocide

joi, 02 aprilie 2020, 07:00
3 MIN
 Firma Exonia cere ajutorul autorităţilor ca să poată trece la producţia de ambalaje pentru biocide

Societatea cere ca autorităţile să permită accesul unei echipe de ingineri germani în România care să monteze un echipaj achiziţionat înainte de criză.

 

Fabrica de ambajale Exonia solicită ajutorul autorităţilor române pentru începerea producţiei de ambalaje pentru BIOCIDE indispensabile spitalelor, a materialelor necesare la ambalarea medicamentelor şi a alimentelor destinate personalului medical şi cetăţenilor aflaţi în carantină. Exonia este în faza finală de implementare a celei mai moderne fabrici de producţie a ambalajelor biodegradabile din România şi ar putea produce multe materiale necesare unităţilor spitaliceşti. Însă, spun reprezentanţii companiei, echipa de tehnicieni germani, singurii în măsură să poată pune în funcţiune liniile tehnologice pe care le-ar putea preda operatorilor români, se află în imposibilitatea de a intra în România, în contextul restricţiei de circulaţie a persoanelor. “La solicitarea producătorilor interni de medicamente, a spitalelor şi a altor instituţii publice în contextul actualei pandemii de coronavirus, Exonia va produce lunar peste 200 tone de materiale necesare la ambalarea medicamentelor de primă necesitate, a biocidelor, a măştilor de unică întrebuinţare şi a alimentelor ce vor fi livrate persoanelor aflate în carantină şi nu numai”, se menţionează într-un comunicat de presă al companiei ieşene.

Tiberiu Stoian, fondatorul Fabricii de Ambalaje Exonia, spune că în momentul demarării proiectului noii fabrici nu ştia cât de utilă va fi această capacitate de producţie în contextul pandemiei globale cu care ne confruntăm astăzi. “Suntem în faza finală a proiectului, toate utilajele fabricate de către producătorul german sunt deja livrate şi aşteaptă echipa de tehnicieni a furnizorului pentru a putea fi puse în funcţiune”, a declarat Tiberiu Stoian. Reprezentanţii companiei spun că vor procesa gratuit pe toată perioada stării de urgenţă, la preţ de cost, toate ambalajele medicale care vor fi solicitate de producătorii români de medicamente. “Am solicitat autorităţilor române (…) să găsească o soluţie de emitere a unei autorizaţii speciale de acces pe teritoriul naţional a echipei de tehnicieni care în termen de maximum 10 zile pot pune în funcţiune liniile tehnologice la capacitatea maximă, pe măsura solicitărilor multiple ale unităţilor medicale. Imediat ce vom obţine aceste premise de liberă trecere vom trimite de urgenţă un avion privat charter în Germania pentru a aduce, în cel mai scurt timp, echipa de tehnicieni ai producătorului echipamentelor noastre”, a  adăugat Nadia Stoian, director de comunicare al portalului Exonia.ro.

Şi alte companii din Iaşi s-au mobilizat în această perioadă, venind în sprijinul medicilor care luptă impotriva pandemiei prin achiziţionarea sau chiar producerea de echipamente medicale şi de protecţie. Compania Praxis Medica a semnat, recent, un contract cu un producător sud-coreean pentu a importa echipamente şi kituri de testare pentru COVID-19 – care au fost cumpărate de ONG-uri şi donate unităţilor spitaliceşti. Cei de la firma Woodwork Design îşi folosesc acum “la capacitate maximă” liniile de producţie pentru a face viziere de protecţie, iar compania Eurotex, care croieşte pentru H&M şi Zara, a produs un număr consistent de măşti textile, care au fost donate personalului auxiliar din spitale.

Comentarii