Firmele care au depus oferte pentru proiectarea Spitalului Regional sunt ţinute la secret

joi, 13 mai 2021, 02:00
2 MIN
 Firmele care au depus oferte pentru proiectarea Spitalului Regional sunt ţinute la secret

Ministerul Sănătăţii (MS) refuză să pună la dispoziţia presei numele companiilor care au depus oferte pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Iaşi. Termenul de depunere a ofertelor a fost 29 martie, dar nici până astăzi MS nu a publicat informaţia în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP).

Autoritatea centrală, condusă de Ioana Mihăilă (USRPLUS), a dat dovadă de lipsă de transparenţă şi în urma unei solicitări a „Ziarului de Iaşi“ în baza Legii 544/2001.

„Potrivit prevederilor Art. 217 alin (4) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, dosarul achiziţiei nu are caracter public, procedura nefiind finalizată“, se arată în răspunsul sec oferit de MS la o solicitare trimisă de „Ziarul de Iaşi“ pe 30 martie: biroul de comunicare a avut nevoie de 42 de zile pentru a formula un astfel de răspuns.

Inutil de precizat că soli­citarea nu a fost făcută pentru dosarul de achiziţie, această documentaţie fiind publică după atribuirea contractului, conform Legii 98/2016. În actul normativ citat de MS nu se face nicio referire la faptul că numele ofertanţilor trebuie să rămână secrete.

Autoritatea centrală a ţinut „la secret“ şi numele participanţilor la licitaţia pentru proiec­tarea SRU timp de aproape un an. Fiind un proiect cu o valoare estimată semnificativă (500 milioane euro), licitaţia pentru proiectarea lucrărilor se desfăşoară în două etape: până în februarie 2020 au fost depuse candidaturi, iar până în martie 2021 au fost înaintate ofertele efective. Anul trecut, MS a refuzat, în mai multe rânduri, să facă public numele participanţilor la licitaţie: abia în ianuarie 2021 a fost postată această informaţie în SICAP.

În prezent, este cunoscut doar faptul că, în prima etapă a licitaţiei, s-au înscris opt asocieri de firme în care sunt implicate nu mai puţin de 50 de companii. Firmele sunt din ţări precum Româ­nia, Italia, Turcia, Franţa, Belgia, Ger­mania, Marea Britanie, SUA, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, Australia.

În a doua etapă a licitaţiei, până la 29 martie, cele opt asocieri trebuiau să depună ofertele, termenul de evaluare a acestora fiind mijlocul lunii iunie. La acest mo­ment, în urma refuzului MS de a transparentiza licitaţia, nu sunt cu­noscute numele firmelor care au in­trat în „finala“ procedurii.

Contractul pentru proiectarea lucrărilor la SRU Iaşi are o valoare de circa 15 milioane euro, fiind finanţat din fonduri europene.

Comentarii