Fiscul nu se prea atinge de banii furaţi din buzunarele românilor

marți, 06 aprilie 2021, 09:43
1 MIN
 Fiscul nu se prea atinge de banii furaţi din buzunarele românilor

ANAF a recuperat mai puţin decât pe vremea lui Dragnea, arată datele dintr-un răspuns al ANAF la o interpelare a deputatului PNL Sorin-Dan Moldovan. În cadrul Direcţiei Operative de Executare Silită (DOES) din cadrul ANAF lucrau, în 2020, nu mai puţin de 90 de persoane, alţi 146 angajaţi ocupându-se de valorificarea bunurilor deja intrate în valoarea statului. 

O direcţie specială pentru executări silite a fost înfiinţată abia la finalul anului 2015, în guvernarea Cioloş. Această direcţie – denumită acum Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale (DGESCS) -n-a reuşit, în 2020, să încaseze decât 121 de milioane de lei. Din aceşt bani, peste 91 de milioane de lei provin din executpri silite şi aproape 30 de milioane de lei din valorificarea bunurilor intrate în proprietate privată a statutului, prin confiscare în materie penală.

Cititi si: Executorii, pe urmele lui Relu Fenechiu. Vor reuşi să-i ia banii?

Ministerul de Finanţe nu poate preciza, în răspunsul la interpelare, ce sume are de recuperat: “Este un proces amplu şi de durată“.

În 2016, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, spunea că ANAF are de recuperat, din executări silite, opt miliarde de lei. Doar trei mari dosare de corupţie – ICA, Carom sau dosarul Transferurilor – au adus un prejudiciu total de 140,5 milioane euro, prejudiciu stabilit de instanţă şi care trebuia recuperat.

Abia acum, DGESCS lucrează la o aplicaţie informatică prin care să se monitorizeze creanţele care trebuie încasate, urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive, şi încasările aferente.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii