De Business

Punem punctul pe știi

Folosirea Inteligenţei Artificiale în domeniul distanţării sociale poate face mai mult rău decât bine

Aşa argumentează Rudradeb Mitra, expert în Inteligenţă Artificială.

luni, 04 mai 2020, 01:50
2 MIN
 Folosirea Inteligenţei Artificiale în domeniul distanţării sociale poate face mai mult rău decât bine

Prin intermediul inteligenţei artificiale (IA) pot fi dezvoltate instrumente de detectare a distanţării sociale, care pot arăta în timp real dacă oamenii păstrează o distanţă sigură unul de celălalt în contextul pandemiei COVID-19. 

Un astfel de program a fost creat şi anunţat luna trecută de compania Landing AI. Sistemul lor alimentat de IA este capabil să măsoare dacă se menţine o distanţă sigură între colegi la locul de muncă, şi poate emite chiar şi avertismente verbale. Însă avansul tehnologiei amplifică îngrijorarea oamenilor cu privire la confidenţialitatea şi colectarea datelor personale. Există posibilitatea ca aceeaşi tehnologie să fie folosită pentru a normaliza măsuri de supraveghere mai nocive?

Ce implicaţii au guvernele?

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au vorbit cu Rudradeb Mitra, expert în IA (FOTO SUS), care susţine că “este trist să foloseşti IA / ML (machine learning – n.r.) pentru distanţarea socială sau pentru supravegherea persoanelor deoarece acest lucru va crea un «stat poliţienesc», guvernele depăşindu-şi limitele pentru a controla oamenii”. “Sunt complet împotriva utilizării IA în acest scop. Distanţarea socială ar trebui pusă în aplicare prin educaţie, nu prin tehnologie. În schimb, ar trebui să folosim IA pentru a verifica guvernul şi elaborarea politicilor sale. Folosim IA pentru elaborarea de politici bazate pe date şi pentru a arăta efectele politicii de blocare asupra celor mai vulnerabili, a celor care pierd un loc de muncă, se confruntă cu pierderi salariale şi cu violenţă în familie etc., întrucât în acest blocaj poveştile lor sunt ascunse”, a spus Rudradeb Mitra pentru “Ziarul de Iaşi”.

Atenţie la persoanele vulnerabile

El este autorul cărţii “Crearea valorii cu inteligenţă artificială” şi fondatorul Omdena, o platformă globală inovatoare care permite specialiştilor din domeniu să facă echipă şi să conceapă soluţii IA pentru problemele din lumea reală.

De altfel, în prezent, un grup de 73 de ingineri voluntari (printre care şi români) – experţi IA / ML la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Mondială, Comisia Europeană şi UNICEF SUA –, lucrează la identificarea şi cuantificarea consecinţelor neintenţionate ale blocării COVID-19 asupra populaţiilor vulnerabile. Timp de două luni, grupul va căuta sursele de date disponibile publicului şi va aplica vizualizarea datelor şi instrumentele IA pentru a investiga modul în care politicile guvernamentale au patru efecte ale blocajelor pandemice: acces redus la asistenţă medicală, pierderi salariale, pierderea locurilor de muncă şi abuzuri domestice. Rezultatele vor fi publicate la sfârşitul lunii mai. “Politicile guvernamentale nu pot doar să privească oprirea răspândirii virusului, ci şi să analizeze modul în care politicile vor avea un impact direct asupra persoanelor mai vulnerabile. Poate există o problemă fundamentală în forma actuală de guvernare, care este de sus în jos şi nu are capacitatea de a vedea imaginea completă”, arată Rudradeb Mitra.

 

 

Comentarii