De Business

Punem punctul pe știi

Fondator al unui startup de prevenire a fraudelor a păcălit investitorii cu 123 de milioane dolari

vineri, 18 septembrie 2020, 22:50
2 MIN
 Fondator al unui startup de prevenire a fraudelor a păcălit investitorii cu 123 de milioane dolari

Un antreprenor american, fondator al unui startup de prevenire a fraudelor în tranzacţiile pe internet, a fost reţinut, joi, în statul american Nevada, fiind acuzat de procurorii americani şi agenţii FBI că ar fi „umflat” veniturile firmei cu sume inexistente şi că a convins astfel investitorii să acorde companiei sale o finanţare de 123 de milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat oficial al FBI şi al Departamentului Justiţiei al SUA, antreprenorul american Adam Rogas cofondator şi fost CEO (director general) şi CFO (director financiar) al companiei NS8, din Las Vegas, a fost pus sub acuzare pentru presupuse fraude legate de piaţa de capital, oferire şi vânzare de acţiuni şi fraude electronice.

FBI şi procuratura îl acuză pe Rogas că ar fi folosit „date financiare frauduloase” pentru a obţine finanţări de 123 de milioane de dolari pentru compania sa, NS8, din care el personal ar fi luat aproximativ 17,5 milioane de dolari.

Potrivit acuzaţiilor agenţilor FBI şi procurorilor americani, Adam Rogas ar fi modificat date financiare, indicând încasări de la clienţi şi solduri bancare în valoare de 40 de milioane de dolari, care nu existau în realitate. În perioada ianuarie 2019 – februarie 2020, el ar fi „umflat” cu 40-95% activele coompaniei NS8 cu date fictive.

„În procesul de strângere de fonduri, Rogas le-a furnizat şi rapoarte bancare falsificate auditorilor care derulau procesul de due diligence pentru potenţialii investitori”, mai spun autorităţile americane.

Cu cei 123 de milioane de dolari strânşi de la investitori, startup-ul s-a apucat să facă achiziţii, iar în acest proces Rogas, personal şi printr-o altă firmă a sa, a încasat 17,5 milioane de dolari de la NS8.

„Pare ironic că fondatorul unei companii concepute să prevină frauda online s-ar implica el însuşi în activităţi frauduloase, dar acum chiar asta considerăm noi că a făcut Adam Rogas”, a declarat directorul asistent al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), William F. Sweeney Jr.

Cititi materialul integral pe startupcafe.ro

 

Comentarii