Fostul politician italian reţinut la Iaşi, cerut de procurorii din Bergamo

În Italia, pe Gianpaolo Bellavita în aşteaptă viaţă urâtă: 8 sentinţe penale, şi aproape 20 de ani de închisoare.

marți, 24 august 2021, 01:50
2 MIN
 Fostul politician italian reţinut la Iaşi, cerut de procurorii din Bergamo

Un fost politician italian a fost cerut de procurorii din peninsulă pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea. Cererea italienilor a fost trecută însă pe lista de aşteptare de către magistraţii Curţii de Apel, care le-au cerut să stea la rând. Gianpaolo Bellavita are întâi de ispăşit o pedeapsă primită în România. Fost consilier provincial în Bergamo din partea partidului Forza Italia, Bellavita a fost acuzat de mai multe falimentări frauduloase ale unor societăţi administrate. 

În 2011, Curtea de Apel din Brescia l-a condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare pentru că sustrăsese din conturile firmei Enti Globo Filatura Italiana din Bergamo o sumă de aproape 100.000 euro. Când a fost însă vorba de punerea în aplicare a sentinţei, ia-l de unde nu-i. Dat în urmărire, Bellavita a fost identificat abia în ianuarie 2017, când a fost reţinut la vama Borş incercând să intre în România cu acte false. Trimis în judecată pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, Bellavita a fost condamnat de Judecătoria Oradea la 6 luni şi 20 de zile de închisoare. Nu a fost încarcerat, pentru că din nou s-a făcut nevăzut. A fost prins în iunie acest an, pe raza judeţului Iaşi, după ce a prezentat la un control al poliţiei, acte false.

În timp ce Bellavita se ascundea în România, în Italia se adunau condamnările. În total, fostul politician este aşteptat să execute 8 sentinţe penale cumulând 19 ani, 8 luni şi 11 zile. Sentinţa de 3 ani şi 3 luni în baza căreia a fost cerută extrădarea lui Bellavita a fost recunoscută de Curtea de Apel ieşeană. Doar că predarea infractorului va fi amânată până la executarea pedepsei primite la Oradea. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au cerut amânarea şi până la soluţionarea dosarului pe care îl anchetează, referitor la actele false prezentate poliţiştilor ieşeni. Această solicitare nu a fost însă reţinută de magistraţi. 

 

 

Comentarii